Tejszínes-parmezános szószban puhult csirkemell: vajpuha lesz a hús

4
Nyomtatás
tejszínesparmezánoscsiekemell2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nincs sok időd az ünnepi hajrában, de valami finomat és különlegeset tennél az asztalra, próbáld ki a parmezánszószos csirkemellet.

Egyszerű, mégis különleges az így készült csirkemell, ráadásul mindennel együtt fél órán belül tálalhatod a fogást. Ne aggódj, nem lesz száraz a hús, a krémes szósszal kínálva mindenkit elvarázsol majd. Utóbbi alapja tejszín, ebbe kerül a markáns parmezán, illetve egy kevés fokhagyma és alaplé is ízesíti.

Hogy a hús ne legyen se gumis, se cipőtalp, fontos, hogy nagy lángon pirítsd körbe, majd ha átsült, fedd le alufóliával. Amíg pihen a csirkemell, kiengedi majd a benne található folyadék egy részét, ezt ne öntsd ki, tökéletes ízesítője lesz a szósznak. A tejszínhez szuperül illik a friss petrezselyem, de egy kevés szerecsendiót is reszelhetsz bele.

Tejszínes-parmezános csirkemell

tejszínesparmezánoscsirkemell

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 120 ml alaplé
  • 250 ml tejszín (zsíros)
  • 50 gramm parmezán
  • ízlés szerint petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk félbe, hogy 4 vékonyabb szeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral ízesítsük mindkét oldalukat.

Az olívaolajat és a vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben. Tegyük bele a csirkemelleket, oldalanként 5-6 percig süssük őket nagy lángon, míg szépen megpirulnak és átsül a belsejük. Tegyük őket egy tányérra, fedjük le fóliával.

Ha szükséges, öntsünk még egy kevés olajat a serpenyőbe. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd fél perc után a lisztet. Kb. 1 percig kevergessük, majd öntsük fel az alaplével. Mikor elvegyült benne a liszt, öntsük rá a tejszínt is. Alacsony lángon melegítsük, míg sűrűsödik, majd keverjük bele a parmezánt. Ha elolvadt a sajt, tegyük vissza a csirkemellet (a pihentetés során kiengedett levével együtt), majd locsoljuk rá a szószt. Melegítsük vele össze, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp:

Ha sütőbe is betehető serpenyőben dolgoztunk, szórjunk még parmezánt a hús és a szósz tetejére, majd toljuk a sütőbe. Grillfokozaton süssük, míg szépen megpirul a teteje.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon