Létezik olyan tökfőzelék, aminek az utolsó cseppjein összeveszik a család

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nekem a kezdetektől jó a viszonyom a tökfőzelékkel, mert már az anyukám is nagyon nagyon jól készítette, és máig is nagyon szeretem úgy, ahogy ő csinálja, én magam mégis teljesen másképp főzöm.

A jó tökfőzelék titka nem is igazán az elkészítési módban rejlik, hanem, elképesztően meglepő módon, a tökben. Vannak zöldségek, amik finomak fagyasztva is, mint a zöldborsó, de a tök nem tartozik közéjük. A tök kizárólag frissen, májustól júliusig finom, amikor édes és nagyon puha. 

Édes tökfőzelék

Persze azért az sem teljesen mindegy, hogyan készül, ha például túl sok liszt kerül bele, akkor nem lesz finom, vannak viszont alapanyagok, amik sokat tudnak emelni az élvezeti értékén. Ilyen a vaj és a tejszín. Ezek az édes alapízt emelik a köbre, ettől imádják annyira a gyerekek is ezt a verziót. Anyukám savanyú, paprikás, tojással sűrített főzeléke éppen az édes tökízt ellensúlyozza, de ez a koncepció éppen ugyanolyan jól működik.

Kapor persze az édes tökfőzelékbe is kerül, anélkül tényleg elképzelhetetlenül meztelen lenne, a feltét pedig lehet sok minden: a súlyos oldalastól a fasírton át egészen a fehér grillkolbászig. 

Édes, tejszínes tökfőzelék

tökfőzelék - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1000 gramm friss, gyalult tök
  • 1 fej főzőhagyma
  • 2 deciliter tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csomag kapor
  • 2 csipet
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát finomra aprítjuk. Egy nagy lábosban vajat olvasztunk, hozzáadjuk a hagymát, és kevergetve puhára pároljuk. A lábosba szórjuk a tököt, megsózzuk, átkeverjük, lefedjük és addig pároljuk, míg össze nem esik. Hozzáadjuk a tejszín háromnegyedét, és addig főzzük az egészet, míg éppen meg nem puhul a tök, de nem főzzük péppé. A maradék tejszínt egy külön kis tálban kikeverjük a keményítővel, és a főzelékhez adjuk. Elkeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, egyet rottyantunk rajta, és elzárjuk alatta a lángot.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük