Laktató csirkés rakottas krémes szószban: rengeteg sajt borítja a tetejét
Egyszerű, kiadós és nagyon jól variálható fogás a rakottas, ráadásul sok olvadt sajt koronázza meg.
Az erdélyi és a francia konyha kedveli a tárkonyt, ami nem is csoda, hisz rendkívül ízletes fűszernövény. A tárkony remekül illik csirkés fogásokba, bátran csempészheted levesekbe és ragukba is.
Ez a tejszínes rakottas csirkemellel készül, de csirkecombbal is kipróbálhatod. Én a krumplit karikázva rétegeztem, de ha szeretnéd, le is reszelheted, úgy simítsd a tepsibe.
A krumplit héjában főzzük puhára, majd kihűlés után pucoljuk meg és karikázzuk fel.
A húst szeleteljük fel, ha szükséges, picit klopfoljuk ki, ezután sóval és borssal fűszerezzük.
Az előkészített húst kevés olajon pirítsuk oldalanként 3-4 percig, majd szedjük tányérra és tegyük félre.
A szalonnát vágjuk apró kockákra és pirítsuk le.
Vegyünk elő egy jénait vagy tepsit és kenjük ki olajjal, majd a karikákra vágott burgonya felét sorakoztassuk rá.
Helyezzük a krumpliszeletekre a húst, majd szórjuk rá a pirított szalonnát és a reszelt sajt felét. Ezután a maradék burgonyát pakoljuk a sajttal borított húsra.
A tejszínt keverjük össze a sóval, borssal és tárkonnyal, majd öntsük a tepsibe pakolt krumplira és húsra. Ezután a maradék sajtot is szórjuk rá, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.
Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors