Krémesre sült krumpli tejszínnel nyakon öntve: kevés munkával készül a köret

tkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vékonyra szelt burgonya vajjal rétegezve és tejszínnel nyakon öntve pirul, egyszerű, mégis csodálatos köret.

A krémesre sült burgonya tökéletes kísérő sült csirke mellé, de nem csak köretként kínálhatod, gazdagítva főételnek is tökéletes. Turbózd fel a krumplit főtt tojással, ha pedig nagyon hiányzik a hús, baconnel vagy vékony sonkaszeletekkel dúsítsd. A fűszerekkel is játszhatsz, rozmaringgal, füstölt paprikával vagy chilipehellyel emeld az ízélményt.

A krumplis finomság öreg- és újburgonyából is összedobható. Ha előbbiből készítenéd, törekedj arra, hogy minél vékonyabban szeleteld fel, az új vastagabb is lehet, gyorsabban elkészül. Tejszín helyett tejet is használhatsz, és vegán verzióban is elkészítheted a köretet, ekkor a vajat hagyd ki, a tejterméket pedig cseréld valamilyen növényi italra.

Tejszínnel sült krumpli

tkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • vaj a forma kikenéséhez
  • só és bors ízlés szerint
  • 12 dkg vaj
  • 2.5 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát karikázzuk fel amilyen vékonyra csak tudjuk.

A hőálló edényt kenjük ki vajjal.

A felkarikázott krumpli felét helyezzük a formába, fűszerezzük sóval és borssal, majd dobjuk a tetejére a vaj felét kockákra vágva, végül fedjük be a maradék krumplival.

A maradék vajat kockákra vágva szórjuk a krumplira, fűszerezzük sóval és borssal, majd öntsük rá a tejszínt. Toljuk 180 fokos sütőbe, süssük addig, amíg a burgonya megpirul (a sütőtől és a krumpli vastagságától függően 25-45 percig is sülhet).

Az elkészül krumpli tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük