Teljes kiőrlésű házi kenyér - A házi verzió nem száraz fájdalom, mint a bolti

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Jó kenyeret találni egy sima boltban óriási kihívás.Teljes kiőrlésű kenyérből finomat kapni pedig lehetetlenség.

Ha nincs akkora szerencsénk, hogy a néhány hagyományos kovásszal dolgozó  - igazán, nemcsak a szavak szintjén - kézműves pékség mellett lakunk, akkor muszáj valamilyen túlélési technikát alkalmazni.

Ha valamire rá van írva, hogy teljes kiőrlésű, máris egy íztelen, fűrészpor állagú förmedvényt képzelünk a szánkba, és azonnal elmegy a kedvünk az ily módon jellemzett termék megvásárlásától. Pedig azt már mindenki tudja, hogy a pusztán fehér lisztből készült pékáruk nem egészségesek, de azért szenvedni senkinek nincs kedve. Pedig attól még, hogy egy kenyér vagy péksütemény részben teljes kiőrlésű lisztből készül, egyáltalán nem kell rossznak lennie.

Ez a kenyér recept nagyon egyszerű, az oly fáradságos dagasztást a hajtogatás energiatakarékos technikája helyettesíti, amelyet ebben a korábbi cikkben írtam le részletesebben. Csak a liszt felét teszi ki teljes kiőrlésű, ezért lesz az állaga szinte teljes mértékben a fehér kenyéréhez hasonló.

Az íze pedig talán még jobb is, mint a simáé: a teljes kiőrlésű liszt ad egy plusz diós aromát a kenyérnek. Aki szeretné, a teljes kiőrlésű liszt arányát tovább növelheti körülbelül 70 százalékig, annál tovább nem éri meg, mert úgy már valóban romlani fog a kenyér állaga. Itt érdemes észben tartani, hogy  azokat a termékeket, amit a boltok teljes kiőrlésűként árulnak, gyakran csupán 20-30 százalékban készítik teljes kiőrlésű lisztből - ez itt egy újabb érv a házi mellett.

Fotó: Ács Bori

Teljes kiőrlésű házi kenyér

tkkkenyer

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 250 gramm kenyérliszt vagy sima liszt
  • 250 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 2 csipet száraz élesztő
  • 3 deciliter víz
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Ehhez a kenyérhez egy úgynevezett előtésztát készítek, amit egy éjszakán át hagyok kelni. A kézmeleg vízből 1,2 decit egy nagy tálba öntök, beleszórom az élesztőt, és várok néhány percig, míg fel nem oldódik. Beleszórom a sima lisztet, és néhány mozdulattal elkeverem. Egy viszonylag száraz tésztát kapok, de nem kell aggódni, reggelre szépen elszaporodnak benne a gombák, és szép, nedves, buborékos lesz. Letakarom a tálat egy konyharuhával, arra pedig lazán ráterítek egy zacskót.

Másnap reggel hozzáöntöm a teljes kiőrlésű lisztet, a sót és még egy nagy csipet élesztőt. A maradék vizet is hozzáöntöm. Néhány mozdulattal összegyúrom az előtésztával, majd tíz percig pihenni hagyom. A következő órában kb. negyedóránként áthajtogatom a tésztát a korábbi cikkben leírt technikával.

Letakarva további két órát kelni hagyom.

Újra áthajtogatom, majd egy kosarat vagy kisebb tálat kibélelek egy konyharuhával, és alaposan belisztezem. A tésztából cipót formázok, és beleteszem a kosárba. Letakarom, és egy órán át kelni hagyom.

A kelési idő közepén, tehát a formázás után egy órával egy vas vagy más, műanyagmentes lábost a sütőbe teszek, és előmelegítem maximumon. Fél óra múlva kiveszem, óvatosan belepottyantom a megkelt tésztát, lefedem, és a sütőbe teszem.

További fél óra múlva leveszem róla a fedőt, és a hőmérsékletet csökkentem 200 fokosra. További fél órán át sütöm, míg sötétbarna nem lesz. Kiveszem, és egy deszkán hagyom kihűlni.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon