Tepsiben sült, tejszínes krumpli: krémes lesz a burgonya

3
Nyomtatás
tejszines-krumpli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a tejszínes burgonya nemcsak krémes és laktató, hanem igazán jól is néz ki, érdemes kipróbálni!

A franciák egyik kedvence a gratin: a hagyományos, krumplis változatban a fokhagyma, a szerecsendió, a só és a bors finoman fűszerezik az ételt, a friss rozmaring különleges, mégis természetes ízt ad neki. A tejszín, a tej és a gouda sajt pedig arról gondoskodnak, hogy a végeredmény szaftos, krémes és gazdag legyen.

Ajánlott húsok mellé köretnek, de akár magában egy könnyedebb vacsorának is.

Tepsiben sült tejszínes krumpli

tejszines-krumpli

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 500 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 150 g reszelt gouda sajt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 30 g vaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 tk. szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg és szeleteljük vékony korongokra.

Helyezzük szorosan egymás mellé a szeleteket egy kör alakú tepsibe. 

A szósz elkészítéséhez öntsük egy serpenyőbe a tejszínt és a tejet, fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal, illetve a szerecsendióval.

Helyezzünk bele 3 gerezd egész, megpucolt fokhagymát és 2 szál rozmaringot. Kezdjük el lassú tűzön hevíteni, majd helyezzük bele a vajdarabot és forraljuk fel. 

A szószt öntsük a burgonyára, szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük a sütőben puhára kb. 45-50 perc alatt 170 fokon. 

Amikor elkészült, tálaljuk rozmaringgal vagy friss petrezselyemzölddel.

Fotó, videó és recept: Borsos Dalma

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon