
Kiadós és ízletes darált húsos egytálétel: sült krumpli gazdagítja
Kevés munkával és gyorsan az asztalra kerül a darált húsos lakoma, amit néhány egyszerű lépéssel még izgalmasabbá varázsolhatsz.
A franciák egyik kedvence a gratin: a hagyományos, krumplis változatban a fokhagyma, a szerecsendió, a só és a bors finoman fűszerezik az ételt, a friss rozmaring különleges, mégis természetes ízt ad neki. A tejszín, a tej és a gouda sajt pedig arról gondoskodnak, hogy a végeredmény szaftos, krémes és gazdag legyen.
Ajánlott húsok mellé köretnek, de akár magában egy könnyedebb vacsorának is.
A krumplit hámozzuk meg és szeleteljük vékony korongokra.
Helyezzük szorosan egymás mellé a szeleteket egy kör alakú tepsibe.
A szósz elkészítéséhez öntsük egy serpenyőbe a tejszínt és a tejet, fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal, illetve a szerecsendióval.
Helyezzünk bele 3 gerezd egész, megpucolt fokhagymát és 2 szál rozmaringot. Kezdjük el lassú tűzön hevíteni, majd helyezzük bele a vajdarabot és forraljuk fel.
A szószt öntsük a burgonyára, szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük a sütőben puhára kb. 45-50 perc alatt 170 fokon.
Amikor elkészült, tálaljuk rozmaringgal vagy friss petrezselyemzölddel.
Fotó, videó és recept: Borsos Dalma
@sobors.hu