Marokkó mesés ízei a tányérodon: tartalmas, fűszeres csirkés egytálétel

marokkoi-csirkes-egytal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A káprázatos arab konyha rengeteg, még felfedezésre váró étellel próbálja meg elcsábítani az iránta érdeklődő európaiakat. Ezek közül most egy klasszikusnak, a csirketazsinnak hoztuk el a receptjét.

Mint azt a neve is jelzi, a tazsin nemcsak egy klasszikus arab egytálétel, hanem egy párolóedény is egyben. 

Az étel titka a hosszú ideig tartó pácolásban és a lassú tűzön történő, órákon át való főzésben rejlik. A hús így igazán omlós lesz, és rengeteg íz, illetve fűszer – gyömbér, pirospaprika, kurkuma, kardamom, fahéj és szerecsendió – olvad majd össze a lábosban a válogatott zöldségekkel karöltve.

Tipp

Speciális sütőedény helyett egy minőségi lábasban is elkészítheted ezt a fogást.

Fűszeres csirkés egytálétel

fuszeres-csirke

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 800 g csirkemell
  • 3 db paradicsom
  • 600 g krumpli
  • 200 g zöldborsó
  • 4 db újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 tk tazsin-fűszerkeverék
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
  • 1.5 liter víz

A tazsin fűszerkeverékhez:

  • 1 kk gyömbér (friss vagy őrölt is lehet)
  • 1 kk őrölt, édes pirospaprika
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket vágjuk fel 3x4 cm-es darabokra. 

A paradicsomokat hámozzuk meg, kaparjuk ki a magjukat és vágjuk fel a maradékát egészen apró kockákra. 

A krumplit szintén hámozzuk meg és vágjuk fel kockákra, vagy ízlés szerint hasábokra is akár.

Az újhagymákat is tisztítsuk meg és szabadítsuk meg a száraiktól. Tegyük félre.

Állítsuk össze a tazsin-fűszerkeveréket.

A kiporciózott fűszereket keverjük össze. Mivel több fog belőle készülni, mint amennyi a páchoz kell, tegyük félre a maradékot. Ez egyrészt az étel főzése során is még jól jöhet, ha a szaft hígításával esetleg veszítene az ízéből az étel, illetve későbbi főzéseknél is felhasználhatjuk majd.

Készítsük el a csirkemellhez a pácot: 

A megtisztított fokhagymákat aprítsuk fel vagy nyomjuk át fokhagymanyomón egy mélyebb tálba. 

Facsarjuk rá a citrom levét.

Adjuk hozzá az olívaolaj felét, majd a tazsin-fűszerkeveréket, az apróra vágott petrezselymet, a sót és a borsot. Keverjük jól össze.

Tegyük bele a csirkemelldarabokat, keverjük alaposan össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni. Ez 1-2 órától akár egy éjszaka hosszáig is terjedhet, a húsnak az a legjobb, ha minél többet áll a pácban.

Amikor eljön a főzés pillanata, hevítsük fel a maradék olívaolajat egy magasabb falú serpenyőben, majd szedjuk rá a lecsepegtetett csirkemelleket. 

A megmaradt páclevet tegyük félre.

Pirítsuk aranybarnára a húsokat. Ha már szép színt kaptak, adjuk hozzá a felvágott paradicsomot és 10 percig főzzük őket együtt. Kb. ennyi idő alatt a paradicsomok szépen szét fognak főni. 

Ezután adjuk hozzá a korábban félretett, megmaradt páclevet.

Öntsük fel az egészet a vízzel, forraljuk fel, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük fél órán keresztül. 

Fél óra elteltével adjuk hozzá a korábban felkockázott krumplit és az egész hagymákat.

Újabb fél órán át főzzük az ételt, hiszen a lassú és hosszabb ideig tartó főzés az étel titka. 

Időnként ellenőrizzük, hogy nem főtt-e el az étel alól a lé, és ha igen, akkor természetesen pótoljuk. Ne túl sokkal, mert el fog menni az étel fűszeres, pácos íze.

Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót is, és további 5-10 percig főzzük együtt. 

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/ SóBors

Ezt is szeretjük