Egytepsis citromos csirkecomb: egyszerű, laktató és egészséges vacsora
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk
Krémes fokhagymaszósz tészta vagy húsok mellé: pár hozzávalóból készül
Mennyei barackos-szilvás zabszelet: lendületet ad ebédig
Ropogós bundában sült csirkefánk: egyszerűen készül a finomság
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Ahogy egyre több ételt készítek belőle, egyre jobban kezdem megkedvelni a csirkecombot. Sokkal ízesebb, mint a mell, és ugyanolyan változatosan lehet elkészíteni.
Meséltem már a család csirkecomb iránti ellenszenvéről, ami miatt tényleg nem gyakori vendég nálunk a szárnyas ezen része. Amikor egész csirkét veszek és szétszedem, akkor a combról is levágom a húst kis darabokban, és valamilyen körettel összekeverve készítem el. Pedig a comb nagyon ízletes, hiszen sokkal szaftosabb, mint a mell, nem is kell hozzá annyi zsiradék sem.
Akkor jó a csirkebőr, ha ropog
Egyrészről értem az ellenszenvet, hiszen a csirke egyik legmegosztóbb része a bőre, körülbelül olyan, mint a tejen a föl. A csirkebőr leginkább akkor szerethető, ha nagyon ropogósra sül és jól van ízesítve. Példának okáért egy jó tepertőnek nincsen párja, készüljön csirkéből vagy más szárnyasból.
Én pusztán hiúságból kezdtem legyőzni a csirkebőr iránti ellenszenvem, mert az öregedéssel csökken a szervezet természetes kollagéntermelése, és ezt muszáj pótolnunk. Ennek az egyik természetes módja, ha húsokból, méghozzá szárnyasokból vesszük magunkhoz. A legtöbb kollagén az inakban, porcokban és a bőrben található. Természetesen ezeket a részeket fogyasztjuk a legritkábban. Ha viszont jól megfűszerezzük és megsütjük a csirke bőrét, akkor érdemes megkóstolni, hátha megszeretjük. Ha mégsem, maximum levesszük, az íze akkor is belesült az ételbe.
Ez a recept egy egyszerű, tepsibe beledobálós vacsora, amiben a fűszeres csirkecomb szaftja és a citrom leve alkot finom elegyet. A comb bármelyik felét felhasználhatjuk, alsó- és felsőcombot egyaránt.
Tepsis citromos csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab csirkecomb (alsó, felső)
- 2 darab citrom
- 70 milliliter olaj (olíva vagy napraforgó)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom leve
- 0.5 teáskanál petrezselyem (szárított)
- 0.5 teáskanál kakukkfű (szárított)
- 0.5 teáskanál oregánó (szárított)
- 1 szál rozmaring
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze az olajat, az egészen apróra vágott fokhagymát, a mézet, a citromlevet, a petrezselymet, az oregánót, a kakukkfüvet, a sót és a borsot. Tegyük félre egy kicsit. A csirkecombokat tegyük egy zárható edénybe, öntsük rá a pácot, és rakjuk be hűtőszekrénybe néhány órára. A citromot vágjuk tetszőleges vastagságú karikákra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsi aljára helyezzük el a citromkarikák egyik részét, majd a csirkecombokat. Öntsük rá a pácot, majd tegyük a tetejére a maradék citromkarikákat és a rozmaringot. Addig süssük a húst, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!