Szaftos ragu teriyaki módra: darált hússal, sok zöldséggel készül

7
Nyomtatás
teriyakiragu2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem lehet nem szeretni az ázsiai ízvilágú ragut, a gyömbér, a fokhagyma és a szójaszósz hármasa egyszerűen tökéletes.

Ha szereted az édes, sós és savanykás ízek találkozását, imádni fogod a teriyaki szószt, amelynek szójaszósz az alapja, és ecettel és cukorral egészül ki. A sűrű, picit ragacsos szósz zöldséggel összeforgatva tökéletes köretet, hússal keverve pedig isteni főételt eredményez. Kockákra vágott csirkemellet vagy szeletelt disznó-, esetleg marhahúst is forgathatsz bele, de hogy meggyorsítsuk a folyamatot, mi most darált hússal dolgoztunk.

A hús mellé hagyma, brokkoli és répa is kerül, az egészen apróra darabolt zöldségek feldobják a ragut, majd az édeskés-savanykás teriyaki szósz teszi fel az i-re a pontot. Fontos, hogy jó minőségű, sűrű szójaszósszal dolgozz, ha így teszel, nem is lesz szükség további só vagy bármilyen más fűszer hozzáadására.

Teriyaki darált húsos, zöldséges ragu

teriyakiragu

Hozzávalók 4 személyre

Teriyaki szósz:

  • 120 ml szójaszósz
  • 60 ml víz
  • 2 ek balzsamecet
  • 3 ek barna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk gyömbér (őrölt)
  • 1 ek keményítő
  • 2 ek víz

Ragu:

  • 2 ek olaj
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm darált hús (pulyka, sertés, marha)
  • 130 gramm brokkoli
  • 2 darab répa
  • zöldhagyma (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a szószt: a szójaszószt, a 60 ml vizet, az ecetet, a cukrot, a reszelt fokhagymát és a gyömbért melegítsük össze egy kis lábasban. Akkor jó, amikor a cukor elolvadt.

Közben a keményítőt keverjük össze a 2 ek. vízzel, majd adjuk a szószhoz. Forrásig melegítsük vele, míg a szósz besűrűsödik, ekkor húzzuk le a tűzről, tegyük félre.

A raguhoz a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A brokkolit szedjük rózsáira, majd vágjuk egészen pici darabokra, a répát pucoljuk meg, reszeljük le.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára pár perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst. Amikor a hús már majdnem kifehéredett, adjuk hozzá a répát és a brokkolit is. Süssük együtt őket 2-3 percig, míg a hús teljesen elkészül.

Ekkor öntsük fel a teriyaki szósszal, keverjük egybe, 5 percig gyöngyözve főzzük.

Rögtön, rizzsel vagy bulgurral tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon