Fűszeres, zöldséges sertésragu: az anyukád sem főz jobbat
A zöldséges sertésragu kiadós, így jól jön, ha egyszerre sok vendéget kell jóllakatnod.
Ha szereted az édes, sós és savanykás ízek találkozását, imádni fogod a teriyaki szószt, amelynek szójaszósz az alapja, és ecettel és cukorral egészül ki. A sűrű, picit ragacsos szósz zöldséggel összeforgatva tökéletes köretet, hússal keverve pedig isteni főételt eredményez. Kockákra vágott csirkemellet vagy szeletelt disznó-, esetleg marhahúst is forgathatsz bele, de hogy meggyorsítsuk a folyamatot, mi most darált hússal dolgoztunk.
A hús mellé hagyma, brokkoli és répa is kerül, az egészen apróra darabolt zöldségek feldobják a ragut, majd az édeskés-savanykás teriyaki szósz teszi fel az i-re a pontot. Fontos, hogy jó minőségű, sűrű szójaszósszal dolgozz, ha így teszel, nem is lesz szükség további só vagy bármilyen más fűszer hozzáadására.
Készítsük el a szószt: a szójaszószt, a 60 ml vizet, az ecetet, a cukrot, a reszelt fokhagymát és a gyömbért melegítsük össze egy kis lábasban. Akkor jó, amikor a cukor elolvadt.
Közben a keményítőt keverjük össze a 2 ek. vízzel, majd adjuk a szószhoz. Forrásig melegítsük vele, míg a szósz besűrűsödik, ekkor húzzuk le a tűzről, tegyük félre.
A raguhoz a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A brokkolit szedjük rózsáira, majd vágjuk egészen pici darabokra, a répát pucoljuk meg, reszeljük le.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára pár perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst. Amikor a hús már majdnem kifehéredett, adjuk hozzá a répát és a brokkolit is. Süssük együtt őket 2-3 percig, míg a hús teljesen elkészül.
Ekkor öntsük fel a teriyaki szósszal, keverjük egybe, 5 percig gyöngyözve főzzük.
Rögtön, rizzsel vagy bulgurral tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu