Thai curryleves sütőtökkel és shiitake gombával - Ha valami különlegesre vágysz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Számomra az ősz egyik megunhatatlan és legsokoldalúbban felhasználható zöldsége a sütőtök, amiből köret, főétel, desszert és leves is készíthető.
Kedvencem a hokkaido vagy japán sütőtök, ezt ugyanis nem kell meghámozni, mosás után rögtön lehet szeletelni vagy kockákra vágni. Amikor már unom a klasszikus sütőtökkrémlevest, a thai ízekhez nyúlok. Az egyre hűvösebb időben nem csak kellőképpen átmelegít, de az immunrendszert is erősíti: a sütőtök mellett a gyömbér és a fokhagyma teszi még egészségesebbé, a chili pedig kicsit pikánssá.
Nem bonyolultak az alapanyagok
A thai ételek receptjeit sokan még manapság is azért nem merik kipróbálni, mert attól tartanak, hogy az egzotikus összetevőket sok utánjárással és drágán lehet csak beszerezni. Való igaz, hogy a fővárosban a legkönnyebb indiai, arab, kínai vagy távol-keleti termékeket árusító boltokat találni, de kókusztejet, gyömbért vagy szójaszószt már bármelyik nagy élelmiszerüzletben vagy kisebb diszkont áruházban is találunk. Az utóbbiak tematikus heteket is tartanak, én ilyenkor szoktam például a recepthez szükséges currypasztát is megvenni.
Ősszel nem csak a piacon, de az üzletekben is bőséges a gombakínálat. A thai curryleveshez leginkább a shiitake gomba illik, de ha csak hagyományos csiperkegombát kapunk, az is megfelelő. Aki szeret az erdőben gombászni, vargányával is helyettesítheti a shiitakét. A kínai kel helyett is nyugodtan lehet mángoldot használni.
Thai curryleves sütőtökkel és shiitake gombával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab hagyma
- 1 darab fokhagyma
- 1 darab gyömbér
- 100 gramm shiitake gomba
- 500 gramm hokkaido tök
- 150 gramm kínai kel
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál sárga currypaszta
- 400 milliliter cukrozatlan kókusztej
- 400 milliliter leveszöldségalap
- 2 evőkanál limelé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 darab kisebb chilipaprika
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát és a kb. 3 centis gyömbért pucold meg és kockázd finomra. (Ha bírod és szereted a csípős ízt, add hozzá a kicsi, felkozkázott chilipaprikát is.) Tisztítsd meg a gombákat, távolítsd el a tönköket, a kalapokat pedig szeleteld fel. A sütőtököt vágd 2 centis kockákra, a kínai kelt pedig – miután megpucoltad - vékony csíkokra.
Hevítsd fel az olajat wokban vagy egy nagy fazékban, párold a gyömbér-, hagyma- és fokhagymakockákat 1 percig. Add hozzá a currypasztát, a kókusztejet és a leveszöldségalapot, forrald fel, majd miután hozzáadtad a sütőtökkockákat, főzd 5 percig. Miután a gombát és a kínai kelt is beleöntötted, főzd további 3-5 percig.
Ízesítsd a levest a lime levével, a szójaszósszal és a cukorral.
Fotó: Shutterstock/ Cover: Getty Images