Hűtőben pihent, New York-i stílusú pizza - Így készül a Tini nindzsa teknőcök kedvence
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Tini nindzsa teknőcök kedvenc pizzája New York-i stílusban készül, ami annyit jelent, hogy a tészta vékony, a feltét pedig nagyon sajtos.
A ’80-as, ’90-es évek gyerekei imádták a harcos teknősöket, főleg Amerikában, olyannyira népszerű volt a képregényből készült mese, hogy élő szereplős sorozat és mozifilm is készült a teknőcök kalandjaiból. Akik hű nézői voltak a történetnek, jól tudják, hogy a harcművészetben jártas teknősök imádták a hasukat, a legnagyobb kedvencük pedig a pizza volt, szinte minden epizódban figyelmet kapott, melynek látványától garantáltan éhes lett az ember.
Az ikonikus pizza igazi New York-i stílusú, vagyis vékony tésztás, a feltét pedig minden sajtimádó álma. A teknősök pizzája a Filmek terítéken című könyvben is szerepet kapott. A kötetben írt recepten picit változtattam, a szerző a tészta alapanyagait együtt helyezte keverőtálba és jeges vizet adagolt hozzá, én viszont a lent olvasható módon próbáltam ki először, csak másodjára követtem a könyvben szereplő utasításokat. Jelentem, mindkét változat működik, a jeges vízzel készültet akár több napig is tárolhatod a hűtőben, a tésztával jól lehet dolgozni.
Fontos
A tészta dagasztását géppel végezd, mert csak úgy alakul ki a megfelelő gluténszerkezet. Ha nincs kedved a hosszadalmas pihentetéshez, semmi gond, úgy is örülhetsz egy szuper pizzának, csakhogy a hűtőben történő fermentálás is hozzájárul a textúrához, és pluszízt is ad a tésztának, szóval nem érdemes megspórolni.
Mi legyen a feltét?
Bármi, amit szeretnél. A teknősök négyen voltak, mindegyikük máshogy szerette, de azt hiszem, a sajtossal nem hibázhatsz, az mindenkinek ízleni fog. A sajtból érdemes zsírosabb fajta mozzarellát választani, mellé pedig akár füstölt sajtot is használhatsz. A mesében a teknősök imádták a kész pizzát plusz fűszerrel megszórni, ha szeretnéd, te is próbáld ki frissen őrölt fekete borssal vagy chilipehellyel.
New York-i pizza
Hozzávalók 2 darabhoz
Tészta:
- 450 g pizzaliszt
- 1 teáskanál só
- 10 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 300 ml víz
- 2 csipet liszt
- 1 evőkanál olívaolaj a tésztába
- olívaolaj a forma kikenéséhez
Szósz:
- 800 g hámozott paradicsom levével együtt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál cukor
Feltét:
- 25 dkg mozzarella
- 15 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a sóval forgassuk egybe.
Az élesztőt és a cukrot helyezzük tálba, majd öntsük rá a vizet, alaposan keverjük össze, szórjunk a tetejére 2 csipet lisztet, várjuk meg, míg felfut az élesztő.
A felfutott élesztőhöz öntsük hozzá az olajat, majd az egészet adjuk a liszthez és dagasszunk belőle tésztát. A tésztacipót helyezzük olajjal kikent tálba, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük duplájára. A megkelt tésztát szedjük ketté, formázzunk belőle két cipót, majd helyezzük őket olajjal kikent tálba, fóliával csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap a tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk tetszőleges vékonyságúra, majd helyezzük pizzasütő tepsire, pizzakőre vagy hagyományos tepsire, amit enyhén kenjük ki olajjal.
Szósz:
Az összes alapanyagot helyezzük robotgépbe és turmixoljuk teljesen simára.
Összeállítás:
A tetszőleges formára nyújtott pizzát ízlés szerint kenjük meg szósszal, majd szórjuk meg reszelt sajtokkal.
A pizzát toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.
A receptben írt mennyiségből 2 darab 35 centi átmérőjű pizza lesz.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors