Rántotta tojás nélkül: nem csak a vegánokat fogja elvarázsolni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ezer és egy videót és receptet láttam már a tofurántottáról, de sokáig nem gondoltam arra, hogy elkészítsem, mivel se vegán, se vega nem vagyok. Azonban sok olyan visszajelzést hallottam, hogy annyira finom ez az étel, hogy azoknak is megéri megsütni, akik amúgy ehetnek tojást, úgyhogy nekivágtam.
Azért azt le kell szögezni, hogy köze sincs a rántottához - egyedül kinézetében imitálja a tojásos rántottát. Ízében viszont teljesen más élményt nyújt, de egyáltalán nem negatív értelemben, nagyon finom fogás, reggeliként és vacsoraként is megállja a helyét.
A tofu önmagában szinte teljesen ízetlen, viszont szuperül beveszi a fűszerek ízét, ezért ezekkel operálunk. Hagyma, fokhagyma, só, bors és kurkuma kerül rá, a kurkuma inkább a színe, mint íze miatt, ez adja meg a fehér tofunak a halványsárga színt. Helyettesíthetjük curryvel vagy sáfránnyal is. Tetszőlegesen mehet még bele szójakolbász, paradicsom, paprika, bármi, amit szeretnénk.
A tofut növényi zsíron kezdjük el megsütni, ez lehet olaj, de növényi vaj is, ettől lesz az egész picit krémesebb. Nagyon fontos, hogy a befűszerezett tofut meg kell locsolni pár kanál alaplével. Pluszt ízt kap tőle, és sokkal szaftosabb lesz. Ha az alaplevünk is sós, figyeljünk nagyon oda az arányokra.
Tofurántotta
Hozzávalók 3 adaghoz
- 425 gramm tofu
- 1 teáskanál hagymapor
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál kurkuma
- ízlés szerint só, bors
- 3 evőkanál alaplé (zöldséges)
- opcionális növényi zsír
Elkészítés:
Vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt, ha nincs ilyenünk, növényi zsírral alaposan kenjünk ki egyet. Tegyük bele a tofut a fűszerekkel együtt.
Közepes lángon süssük, egy fakanál segítségével daraboljuk fel a tofut, hogy úgy nézzen ki, mint a rántotta. (Én előtte felkockáztam, hogy könnyebb dolgom legyen.)
Ha a fűszer már mindenhol bevonta a tofut, adjuk hozzá az alaplevet, egyszerre egy kanállal, mindig várjuk meg, amíg a tofu beszívja a folyadékot.
Ha készen van a tofunk, kóstoljuk meg, lehet, még utólag is sóznunk kell, ha az alaplevünk sem volt sós.
Vegyük le a tűzről, salátával tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors