Omlós, szaftos tojáslikőrös kuglóf – Az édes máz koronázza meg

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Kuglófot készíteni a világ legegyszerűbb dolga. A tojáslikőrös változat egészen biztosan a húsvéti asztal éke lesz: szaftos, omlós, vajas tészta és tojáslikőrös máz alkotja ezt a tökéletes kuglófot.

Húsvétkor nem csak inni érdemes a tojáslikőrt, különböző desszerteket is készíthetünk belőle, mint a tojáslikőrpuding, a charlotte torta vagy ez a csodálatos sütemény. Használhatunk alapnak bolti verziót, de elkészíthetjük a likőrt otthon, saját kezűleg is.

Használjuk bátran a tojáslikőrt

Első olvasásra lehet, hogy soknak tűnik a majdnem 3 deciliter tojáslikőr, de higgyétek el, igényli a sütemény ezt a mennyiséget. Nem lesz túlzó, kellemes aromája és állaga lesz tőle, éppen csak érezni lehet benne. Azért, hogy a tojáslikőr kicsit intenzívebb formában is megjelenjen, a mázba is kerül belőle egy kisebb adag, de ha valaki ezt már soknak érezné, el is lehet hagyni. 

A máz

A vaj, a porcukor és a tojáslikőr mellől a szerecsendió sem hiányozhat. Ad egy kis pikantériát a máznak, sokkal finomabb és ízesebb lesz tőle a borítás, mintha csak egy sima porcukros változat lenne. Ízlés szerint lehet bele más fűszereket is tenni, szerintem a fahéj is nagyon jól áll neki.  

Tojáslikőrös kuglóf

tojáslikőröskuglófrecept

Hozzávalók 12 adaghoz:

Tésztához

  • 3 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál
  • 1 bögre vaj (225 g)
  • 2 bögre cukor
  • 4 darab tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1.25 bögre tojáslikőr

Mázhoz

  • 0.33 bögre vaj
  • 0.75 bögre porcukor
  • 0.25 bögre tojáslikőr
  • 0.75 teáskanál őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mindent ezzel fogunk kimérni.

Vegyünk elő egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófformát, vajazzuk és lisztezzük ki.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót.

A puha vajat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével.

Adjuk a vajas keverékhez a tojásokat, egyszerre csak egyet. Mehet bele a vaníliakivonat és a tojáslikőr is.

Adjuk hozzá a lisztes keveréket is, fokozatosan, folyamatosan kevergetve dolgozzuk össze a tésztát.

Öntsük a tésztát a formába, körülbelül 65-75 percig süssük, 1 óra után már folyamatosan ellenőrizzük tűpróbával.

Készítsük el a mázat: tegyünk minden alapanyagot egy kis lábasba, alacsony lángon melegítsük, amíg a vaj megolvad, a cukor pedig elolvad benne. Nem szabad forráspontig vinni a mázat.

Ha kész van a kuglóf, borítsuk ki a formából, majd ha picit már hűlt, öntsük nyakon a mázzal. Ha szeretnénk, szúrhatunk pár lyukat is a tésztába, úgy beleivódik a máz a tészta belsejébe is.

Kihűlve tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük