![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, szaftos tojáslikőrös kuglóf – Az édes máz koronázza meg
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kuglófot készíteni a világ legegyszerűbb dolga. A tojáslikőrös változat egészen biztosan a húsvéti asztal éke lesz: szaftos, omlós, vajas tészta és tojáslikőrös máz alkotja ezt a tökéletes kuglófot.
Húsvétkor nem csak inni érdemes a tojáslikőrt, különböző desszerteket is készíthetünk belőle, mint a tojáslikőrpuding, a charlotte torta vagy ez a csodálatos sütemény. Használhatunk alapnak bolti verziót, de elkészíthetjük a likőrt otthon, saját kezűleg is.
Használjuk bátran a tojáslikőrt
Első olvasásra lehet, hogy soknak tűnik a majdnem 3 deciliter tojáslikőr, de higgyétek el, igényli a sütemény ezt a mennyiséget. Nem lesz túlzó, kellemes aromája és állaga lesz tőle, éppen csak érezni lehet benne. Azért, hogy a tojáslikőr kicsit intenzívebb formában is megjelenjen, a mázba is kerül belőle egy kisebb adag, de ha valaki ezt már soknak érezné, el is lehet hagyni.
A máz
A vaj, a porcukor és a tojáslikőr mellől a szerecsendió sem hiányozhat. Ad egy kis pikantériát a máznak, sokkal finomabb és ízesebb lesz tőle a borítás, mintha csak egy sima porcukros változat lenne. Ízlés szerint lehet bele más fűszereket is tenni, szerintem a fahéj is nagyon jól áll neki.
Tojáslikőrös kuglóf
![tojáslikőröskuglófrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291026/29102617_59fb2abe9e12b1995125206f2fae90b8_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
Tésztához
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 bögre vaj (225 g)
- 2 bögre cukor
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1.25 bögre tojáslikőr
Mázhoz
- 0.33 bögre vaj
- 0.75 bögre porcukor
- 0.25 bögre tojáslikőr
- 0.75 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, mindent ezzel fogunk kimérni.
Vegyünk elő egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófformát, vajazzuk és lisztezzük ki.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével.
Adjuk a vajas keverékhez a tojásokat, egyszerre csak egyet. Mehet bele a vaníliakivonat és a tojáslikőr is.
Adjuk hozzá a lisztes keveréket is, fokozatosan, folyamatosan kevergetve dolgozzuk össze a tésztát.
Öntsük a tésztát a formába, körülbelül 65-75 percig süssük, 1 óra után már folyamatosan ellenőrizzük tűpróbával.
Készítsük el a mázat: tegyünk minden alapanyagot egy kis lábasba, alacsony lángon melegítsük, amíg a vaj megolvad, a cukor pedig elolvad benne. Nem szabad forráspontig vinni a mázat.
Ha kész van a kuglóf, borítsuk ki a formából, majd ha picit már hűlt, öntsük nyakon a mázzal. Ha szeretnénk, szúrhatunk pár lyukat is a tésztába, úgy beleivódik a máz a tészta belsejébe is.
Kihűlve tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!