
Pár hozzávalós, habkönnyű tojásos lepényke – A puha érmékből szendvics is készülhet

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, mutatós nyári tekercs: friss zöldségekkel és mogyorószósszal

Nyári málnás tejfölös-kekszes szelet: sütés nélküli krémes desszert

Krémes spenót buggyantott tojással: fél órán belül tálalhatod

Őrülten finom epres kevert sütemény: ebből biztos a repeta

Sült zöldségek ropogós tésztán: a szezon legjobb pizzája
A puha tésztájú tojásos lepénykék kenyér helyettesítésére is alkalmasak, készíthetünk belőlük szendvicset, de dzsemmel megkenve is fogyaszthatjuk.
Nemrégiben bukkantam rá a pár összetevős lepényke receptjére. A finomság hivatalos neve felhőkenyér, a név nagyon találó, mert tökéletes pékáru helyettesítésére és annyira puha, hogy tényleg olyan érzés, mintha egy szelet habos felhőt falatoznánk. A kinézete miatt én mégis lepénynek neveztem el, tojásos lepényke, hiszen a tészta tojásból, sóból és tejfölből vagy görög joghurtból áll.
Az egyszerű, mégis ízletes, habkönnyű finomság édes irányba is vihető, igaz, akkor már nem kenyér helyett fogjuk felhasználni. Ha édesen is szeretnénk kipróbálni, kevés vaníliakivonat is keverhető a könnyű tésztába.
Tojásos lepényke

Hozzávalók 8 darabhoz
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgáját a joghurttal/tejföllel összekeverjük, majd kis adagokban a fehérjehabot is beleforgatjuk.
A masszát fagyiadagoló segítségével sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk, 150 fokos előmelegített sütőben készre sütjük kb. 30 perc alatt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors