Tojásos nokedli ecetes fejes salátával - Emiatt vártuk a legjobban a tavaszt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Napsütés, madárcsicsergés és tojásos nokedli ecetes fejes salátával - nagyon nehéz lenne eldönteni, melyik miatt örülünk legjobban a tavasznak, de jelenleg ez utóbbi vezeti magasan a listát.
A tojásos nokedli egyáltalán nem illett a családunk repertoárjába, hiszen nem kiegyensúlyozottan tápláló, voltaképp két köret egymás mellett - ezért én felnőttként ettem életemben először, pedig a legtöbb ember számára ez egy nosztalgikus, gyerekkori étel. Ennek ellenére ugyanúgy imádom, mintha harmincéves viszony fűzne hozzá.
Szeretjük, de nem beszélünk róla
Szerintem úgy a legjobb, ha az ecetes lé vegyül a nokedlivel, de ez lehet, hogy a végletekig fokozza ennek az ételnek az értelmezhetetlenségét, olyasmi, mint a túrós csusza pörccel és kristálycukorral vagy a gyorséttermes vaníliafagylalt sült krumplival. Szeretjük, de nem beszélünk róla.
Nokedlit készíteni egyszerű, de rá kell érezni az ideális, se nem folyós, se nem kemény állagú tésztára, és a szaggatáshoz is kell némi egészséges karizom. Az ecetes fejes salátához csak egy jó öntet és nagyon friss saláta kell.
Tojásos nokedli ecetes fejes salátával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm finomliszt
- 6 darab tojás
- 180 gramm víz
- 1 csipet só
- 1 darab fejes saláta
- 2 deciliter ecetes öntet
- ízlés szerint vaj
Elkészítés:
Három tojást egy tálba ütünk, felverjük, hozzáadjuk a sót és a vizet, majd beleszórjuk a lisztet is. Egy fakanállal elkeverjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk, és a lobogó vízbe szaggatjuk a nokedlit. Leszűrjük, félretesszük.
Egy nagy, mély serpenyőben vajat olvasztunk, beleszórjuk a nokedlit. Egy kis tálba ütjük a maradék három tojást, felverjük és a nokedlire öntjük. Kevergetve rápirítjuk a tojást.
A salátaleveleket megmossuk, kisebb darabokra tépjük, és a fenti recept alapján öntetet keverünk hozzá.
Fotók: Ács Bori/Sóbors