Vajpuha tőkehalfilé tejszínes-kapros szósszal: pillanatok alatt kész a fehérjedús vacsora
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kapros szósz nagyon jól áll a tengeri halaknak, egy kis tejszínnel keverve csodás összhangot képeznek.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos minél több halat fogyasztani, hiszen nemcsak szuper fehérje-, hanem omega-3 forrás is. A tengeri halakból szerencsére már nagyon nagy a választék, és ha megfizethető áron keresel fehér húsú, de minőségi alapanyagot, akkor tőkehalat érdemes venni. Pillanatok alatt elkészül, és nem is kell agyonfűszerezni, a citrusos ízek nagyon jól állnak neki.
Ha nem szeretnéd bonyolítani, akkor készítsd el ezt a petrezselymes-citromos változatot. Ha még csak barátkozol a halakkal, akkor a különféle fasírtokkal érdemes kísérletezned, úgy nem olyan intenzív az ízük, és a fűszerekkel tökéletes egyensúlyt teremthetsz. Ezt a halpogácsát például mártogatóssal kínálhatod.
A semlegesebb ízű tőkehalnak a tejszínes szósz is nagyon jól áll, pláne, ha kicsit citrusos ízvilágú, fűszerként pedig a kapor passzol hozzá igazán. A hal gyorsan megsül, és bármilyen körettel finom, még egy egyszerű zöldsalátával is tökéletes.
Tőkehalfilé tejszínes-kapros szósszal
Hozzávalók 4 személyre
- 4 szelet tőkehalfilé
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1.5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 110 milliliter tejszín
- 80 milliliter zöldségalaplé
- 1.5 evőkanál kapor (friss vagy szárított)
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A tőkehalszeleteket fektessük papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet felitassa róluk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg mindkét oldalukat.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd tegyük hozzá a vajat is. Vegyük közepesre a lángot, és süssuk meg a halak mindkét oldalát, nagyjából 3-5 perc alatt oldalanként. Arra figyeljünk, hogy nagyon óvatosan fordítsuk meg a halakat, mert könnyen szétesnek. Ha megsültek a halszeletek, szintén óvatosan vegyük ki a serpenyőből, és tegyük egy tányérra őket.
A serpenyőbe nyomjuk bele a fokhagymát, és dinszteljük 1 percig. Öntsük hozzá az alaplevet és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a szósz. Ekkor öntsük hozzá a citromlevet, szórjuk bele a kaprot. Öntsük a halra a szószt, ízlés szerint díszítsük citromkarikákkal.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors