A tökéletes croissant receptje a kedvenc francia gasztrovloggeremtől

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mikor szánjuk rá magunkat a croissant készítésére, ha nem éppen a Croissant Day-en? Nem egyszerű és nem is gyors feladat, de megéri a fáradozást: éppen olyan lesz, mintha egy francia pékségből léptünk volna ki, kívül ropogós, belül foszlós.

Egyik kedvenc francia gasztrovloggerem receptjét választottam, "Alex French Guy Cooking" néven találjátok meg Youtube-on. Több ételét is elkészítettem már, és eddig egyikben sem csalódtam, egyik nagy kedvencem a francia bundás kenyér volt.

Ez a croissant-recept a kezdő változat, de ez senkit ne tévesszen meg, ezzel sem lesz könnyű dolgunk. Magát a tésztát nem nehéz elkészíteni, viszont a vaj beledolgozása és a rétegek kialakítása nem egyszerű feladat. Nagyon kell figyelni a kelesztési időre is, a tésztát minden egyes hajtogatás után újra kell keleszteni, de még a megformázott croissant-okat is. Legalább egy napot szánjunk rá a készítésére, a több órákig tartó kelesztés és a precíz hajtogatás igényli a ráfordított időt. 

A tésztához nincs szükség semmilyen különleges hozzávalóra: egyszerű, minden célra felhasználható finomlisztből készül, nem kell speciális lisztek után kajtatni. A rengeteg vaj és a sok réteg - szám szerint tizenkettő - adja meg a tésztának azt az állagot és ízt, amitől croissant lesz a croissant. 

A croissant-készítés annyira összetett folyamat, hogy látni kell, 4:50-től láthatjátok, hogy hogyan kerül bele a tésztába a vaj és hogyan kell egymásra hajtogatni a lapokat - de azért megpróbálkoztam a szöveges leírásával is.

Croissant

croissantrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 gramm finomliszt (BL 55)
  • 10 gramm
  • 50 gramm kristálycukor
  • 125 gramm zsíros tej
  • 125 gramm víz
  • 20 gramm friss élesztő
  • 400 gramm vaj (nem margarin!)
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A tejet és a vizet öntsük össze, langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ha felfutott az élesztő, szépen fokozatosan adagoljuk hozzá a liszthez. Dagasztógépben vagy kézzel dagasszuk szép simára a tésztát.

Formázzunk belőle gömböt (mindig alágyürködve a tésztát), majd takarjuk le és tegyük jó meleg helyre, kb. 30 fokos melegbe, hagyjuk legalább 1-2 órát kelni, amíg kétszeresére nem nő.

Ha megnőtt a tésztánk, ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, hűtőbe kell tennünk: legalább 1 órára tegyük hidegbe pihenni.

Alaposan belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, próbáljunk meg téglalapot formázni belőle.

Most jön a neheze: a tészta közepébe kell tennünk a vajat. Körülbelül akkora négyzetet kell formáznunk a vajból, hogy ha belehelyezzük a kinyújtott tészta közepére, ne érje el a tészta szélét, kb. 10 centiméter maradjon vajmentesen, hogy rá tudjuk hajtani a tésztát a belehelyezett vajra: vagyis bele kell csomagolnunk a vajat a tésztába.

Készítsünk elő egy sütőpapírt. A tömb vajunkat vágjuk fél centi vastag szeletekre, ezeket a szeleteket helyezzük úgy egymás mellé a sütőpapírra, hogy egy négyzetet formáljanak. Ha készen van a négyzetünk, tegyünk egy másik sütőpapírt a vaj tetejére, majd sodrófával próbáljuk meg a vajat egy összefüggő, nagy négyzetté nyújtani.

Ha kész van a "vajnégyzetünk", helyezzük a tészta közepére. Csomagoljuk be a vajat, a tészta 4 oldalát hajtsuk rá, hogy egy tésztába becsomagolt vajat kapjunk. Mostantól ezzel a tésztával dolgozunk.

Üssünk rá párszor a sodrófával, hogy ne nyíljon szét a tészta, majd az így kapott négyzetet nyújtsuk ki fél centi vastagra. A kinyújtott tészta jobb felét hajtsuk be középig, majd hajtsuk be a bal felét is, végül a két behajtott felet hajtsuk egymásra. Az így kapott 4 rétegű tésztát csomagoljuk sütőpapírba, és tegyük meleg helyre keleszteni kb. 15 percig.

Most már ezzel a tésztával dolgozunk tovább, a réteges tésztára megint ráütünk párszor, hogy egyben maradjon, majd nyújtsunk rajta párat hosszában. Hajtsuk be a tészta jobb felét a közepéig, erre hajtsuk a bal felét, hogy megint több réteget kapjunk. Az így kapott négyzetet tegyük sütőpapírba, majd újabb 15 percre keleszteni.

Ez már a végleges verzió. A megkelt, réteges tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagra. A tésztából vágjunk kb. 10x25 cm-es háromszögeket., majd szorosan tekerjük fel őket.

A sütőpapírral kibélelt tepsire tett croissant-okat kenjük le tojással, majd tegyük őket meleg helyre keleszteni kb. 1 óráig.

A duplájára nőtt croissant-okat ismét kenjük le tojással, majd mehetnek a 200 fokos sütőbe 15 percre. Ha aranybarnák kívülről, készen vannak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük