A tökéletes forralt bor receptje - Ne csak fahéjat tegyél bele

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A forralt bor valamiért a karácsonyhoz kötődik, pedig kellemes melegítő ital lehet, persze mértékkel fogyasztva.

Nagyszüleimnek hatalmas szőlőskertjük van, ebből kifolyólag minden évben nagyon sok házi borunk készül. Önmagában is szeretem a borokat, de a forralt bor különösen közel áll a szívemhez. Ahogy beköszönt az ősz és túl vagyunk a szüreten, alig várjuk, hogy az újbor letisztuljon, és készülhessen belőle egy jó kis fűszeres változat.

A forralt bort készíthetjük vörös- vagy fehérborból, a vörös talán a gyakoribb, de én nagyon szeretem fehérből is. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba a fahéjtól kezdve a citromig, a kreativitásunkra van bízva, hogy mit rakunk bele. Az, hogy mennyi cukrot teszünk hozzá a bor típusától függ. Egy száraz vörösbor akár 3-4 evőkanál cukrot is elbír, míg egy édes borba lehet, hogy semennyi sem kell. 

A cukrot helyettesíthetjük mézzel is, de akkor az ízélmény is kicsit más lesz. Gondoljunk csak arra, hogy a tea is milyen más mézzel. Mi legtöbbször csak narancsot teszünk még bele pluszban, de lehet citromot vagy almát is. Maga a bor is lehet eleve gyümölcsbor, akár cider is, ezt is tovább ízesíthetjük. A lényeg, hogy felejtsük el, hogy a rossz bor jó lesz majd forraltnak.

A tökéletes forralt bor

forraltborrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 750 gramm bor
  • 1 darab narancs
  • 8 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéj
  • 2 darab ánizs
  • 2 evőkanál cukor
  • opcionális citrom
Recept idők

Elkészítés:

Karikázzuk fel a narancsot (és a citromot). Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy milyen fajta bort választottunk. Tegyük rá a fedőt, kis lángon főzzük, ha már gyöngyözik a bor, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szabad forrnia, nem akarjuk ugyanis, hogy elpárologjon az alkohol. Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon