Kapros tökfőzelék: saját magával habarjuk, így nem lesz olyan lisztes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sosem gondoltam volna, hogy egy olyan egyszerű ételt, mint a tökfőzelék, mennyire különbözőképpen lehet készíteni és szeretni. Ez is olyan recept, amit tényleg minden házban máshogy főznek.
Van, aki teljesen puhára főzi a tököt, van, aki kicsit roppanósra hagyja, van, aki pirospaprikával berántja, van, aki fehéren eszi. De egy közös van mindegyikben: a kapor, ami nélkül bizony nincs tökfőzelék.
Mi van akkor, ha nem szeretjük a kaprot?
A mazsolautálatot már korábban bevallottam, erre most itt a kapor is. Ezzel véget is ért a nemszeretem ételek sora. Azonban a tökfőzeléknél a kapor gyakorlatilag kihagyhatatlan hozzávaló, így sokáig azt sem kedveltem.
Aztán addig kutakodtam, amíg találtam egy receptet, amibe utólag kell csak beleszórni a fűszert, tejszínnel kell behabarni és hidegen megenni. Mivel a gyerekeim apukája tökfőzelék-rajongó, gondoltam, meglepem, és egyik hétvégén főztem neki egy adaggal. Nem árulok zsákbamacskát, nem arattam osztatlan sikert.
Így nem lesz vízízű
Hiába, a szülői hagyományokkal nehéz versenyre kelni. Úgy döntöttem, hogy nem is szeretnék, így megfőztem a leghagyományosabb, legegyszerűbb tökfőzeléket. A tököt, hogy kevésbé legyen vízízű, gyalulás után lesóztam, ettől rengeteg levet eresztett, és csak azután főztem meg.
Annyiban változtattam anyósom receptjén, hogy nem tettem bele fehér lisztet, hanem kivettem egy kis tököt és levet a fazékból és egy pici tejföllel és zabpehelyliszttel habartam be. A kaporkérdést úgy hidaltam át, hogy kétfelé választottam az adagot, egyik felébe került a fűszerből, a másikba nem.
Kapros tökfőzelék
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm gyalult tök
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 deciliter tejföl
- 1 deciliter tej és víz
- 1 csomag kapor
- ízlés szerint cukor vagy méz
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint ecet
- opcionális zabpehelyliszt
Elkészítés:
A hagymát egy pici vajon vagy olajon megfonnyasztjuk, a kinyomkodott tököt rátesszük, és egy kis vizet és tejet öntünk rá. Egy csomag kaprot is beleteszünk, 10 percig főzzük, hogy a tök egy kicsit megpuhuljon.
Vegyünk ki egy kis adagot a tökből, majd a tejföllel együtt botmixerrel turmixoljuk össze, vagy - ha nem találjuk elég sűrűnek - tegyünk hozzá egy evőkanál zabpehelylisztet is. Tegyük vissza a lábasba, és ahogy elkezd sűrűsödni, zárjuk le a gázt. Már ne forraljuk.
Amikor lehűlt, tegyük hozzá az ecetet, a cukrot vagy mézet és egy kevés sót. Ízlés szerint melegen vagy hidegen tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors