Házi készítésű tökmagvas zsemle a nagyi receptje alapján – Finomabb, mint a bolti változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Ízletes, sütőtökös pulykafasírt: fűszeres paradicsomszósszal készül
Narancsos csokimousse tejmentesen: percek alatt elkészül
Fokhagymás kenyér sok sajttal: sütőben pirul ropogósra
30 perces, szaftos csirkecurry: kezdők is összedobhatják
Így doppingold fel a szervezetedet télen: mutatjuk a 7 legütősebb gyümölcsöt és zöldséget
A nagymamám mindig azt mondta, hogy a házi készítésű kenyérnek lelke van, sokkal jobb, mint a boltban vásárolt vekni, hisz a saját gyúrású tésztába beletesszük szívünk összes szeretetét, amit a családunk iránt érzünk.
A szeretet pedig egyfajta plusz alapanyag, titkos fűszer, amitől minden jobban sikerül. Az eltelt hetek sokunk számára jelentettek kihívást, de a nehézségekkel együtt némi szabadidőt is kaptunk, melyben sokan péknek álltunk. Minden tiszteletem azoké az édesanyáké és édesapáké, akik ebben a különös helyzetben, munkájuk mellett külön gondot fordítanak arra, hogy csemetéik az otthontanulás ebédidejében tápláló, meleg ételhez jussanak.
Természetesen a napot is el kell kezdeni, és hiába a home office, üres hassal ne vágjunk neki a feladatainknak, dobjunk össze egy szendvicset finom magvas zsemléből, amit előző este is megsüthetünk.
Mamám régi receptjei között megbújt egy nagyon egyszerű csoda, ami az első sütés után rögtön az ember szívébe lopja magát, hiszen nagyon egyszerű az elkészítése és olyan finom, hogy nem fogunk többé a bolti magvas zsemlére vágyni. A tészta gyúrásánál kétfajta liszttel dolgozunk, ez nagyon fontos, így a zsemlénk nem lesz tömény. Mamám receptje ugyan nem írta, de én vegyes magkeveréket tettem a tésztába, a tetejére pedig tökmagot szórtam.
Tökmagvas zsemle
Hozzávalók 8 darabhoz
- 40 dekagramm teljes kiőrlésű liszt
- 10 dekagramm kenyérliszt
- 3 evőkanál vegyes magkeverék
- 1 teáskanál só
- 1 csomag szárított élesztő (7g)
- 4 evőkanál olaj
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 10 dekagramm tisztított tökmag
- meleg víz
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű lisztet és a kenyérlisztet tálba szórjuk, majd rászórjuk a vegyes magkeveréket, hozzáadjuk a sót, szárított élesztőt és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Olajjal meglocsoljuk és hólyagosra dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve, meleg helyen 2-3 órát pihentetjük, duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 7x7 centis kockákra daraboljuk. A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojással megkenjük, tökmaggal megszórjuk, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images