Egészben sült karfiol fűszeres darált hússal töltve: selymes besamel koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A parmezán sajtos besamelmártástól szaftos, a paradicsomos-húsos ragutól laktató az aranybarnára sült töltött karfiol.
A darált hússal töltött zöldség koncepciója nem újdonság, mégis ritkán rugaszkodunk el a megszokott töltött krumpli, esetleg töltött cukkini receptjétől. A töltött burgonya ráadásul nem éppen diétás és elég nehéz fogás, nem mindig kívánjuk.
Hogyan töltsünk be egy karfiolt?
Ezzel szemben a karfiol könnyű, alacsony kalóriatartalmú, egész évben kapható zöldség, amit ugyanúgy meg tudunk tölteni, mint másokat. A titka annyi, hogy a vastag szárrészt ki kell vágni a levelekkel együtt, majd annak a helyére, illetve a karfiolrózsák közé tölteni a darált húsos masszát.
A hús bármilyen lehet, mellé paradicsom, olasz fűszerek, sok hagyma és tojás kerül. A betöltött, aranybarnára pirult karfiolt a selymes, parmezános besamel koronázza meg.
Egészben sült, töltött karfiol
Hozzávalók 8 személyre
Töltelék
- 500 gramm darált marhahús
- 1 darab vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál paradicsompüré
- 1 darab paradicsom
- 1 darab tojás
- ízlés szerint chilipehely
- 1 teáskanál oregánó
- 1 evőkanál bazsalikom
- 1 teáskanál zsálya
- ízlés szerint só, bors
- 2 darab karfiol (vagy 1 nagy)
Besamel
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 600 milliliter tej
- 50 gramm parmezán (+ a tetejére)
- ízlés szerint só, fehérbors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A töltelékhez keverjük össze a darált húst az összeaprított hagymákkal, paradicsommal, pürével, tojással és a fűszerekkel, míg homogén massza nem lesz.
Az egész karfiolt fordítsuk fejjel lefelé, majd szedjük ki a szárát a levelekkel együtt, hogy legyen hely betölteni. Főzzük meg az egész karfiolt forró vízben 8-10 perc alatt, akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. Vegyük ki a vízből, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Fordítsuk ismét fejjel lefelé a karfiolt, majd kanalazzuk az üres helyekre a tölteléket, nem csak a szár helyére, hanem a rózsák közé is tegyünk, jól nyomkodjuk bele. Fordítsuk meg, csomagoljuk alufóliába a töltött karfiolt, majd tegyük az előmelegített sütőbe. 30 percig süssük, vagy amíg a töltelék át nem sül.
Közben készítsük el a besamelt: olvasszuk meg a vajat egy kis lábasban, majd keverjük bele a lisztet, 2 percig pirítsuk, míg a liszt világosbarna nem lesz. Kisebb adagokban, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, majd főzzük 5 percig, míg be nem sűrűsödik. Adjuk hozzá a fűszereket és a parmezánt, ha elolvadt a sajt és egynemű a mártás, készen van.
Csomagoljuk ki a karfiolt az alufóliából, majd öntsük rá a besamelt, szórjunk a tetejére parmezán sajtot. A sütő grillfokozatán pirítsunk rá 5 perc alatt, hogy a besamel enyhén megbarnuljon.
Fotó: Getty Images