Chilis, darált húsos sült krumpli nyúlós sajtréteggel: így még biztos nem próbáltad
A darált húsos, sajtos sült krumpli már nem köret, inkább kiadós előétel vagy akár önálló fogás.
Édesanyám gyakorta készít töltött krumplit, igaz, ő hússal tölti és rántani szokta. Ez a mostani recept ennél egy kicsit egyszerűbb, mivel főként azt tartottam szem előtt, hogy könnyen összedobható legyen. Szerencsére még csak sok alapanyag sem kell hozzá, a fűszerezése pedig ízlés szerint variálható. Lehet beletenni bacont és sonkát is, vagy akár feta sajttal is feldobhatod.
Én most a sajtos, zöldfűszeres töltelék mellett döntöttem, a krumplira pedig sajtot sütöttem, hogy igazán elegáns legyen a végeredmény.
Mivel az édesburgonya is éppen szezonját éli, így aki szereti, bátran elkészítheti abból is a receptet.
A krumplikat héjastul mossuk meg, majd főzzük meg sós vízben.
A vöröshagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg 2 evőkanál vajon. Amikor már szép, krémes állagú, vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Ezután olvasszuk fel a vajat egy közepes lábosban. Pár perc után, ha már serceg, hintsük rá az egy evőkanál lisztet, utána öntsük rá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrű, de csomómentes mártássá. Ha már kellemesen krémes, húzzuk le a tűzről és hűtsük ki.
Az időközben megfőtt és szintén kihűlt krumplikat pucoljuk meg, és mindet felezzük el hosszában.
Ezután vájjuk ki a krumplik belsejét, de csak annyira, mintha egy csónakot akarnánk belőle formázni, tehát maradjon egy váza.
A kivájt krumpli sem fog kárba veszni: egy villával törjük jól össze és keverjük hozzá a megdinsztelt hagymát, de vigyázzunk, hogy túl sok lét ne adjunk bele. Ezt követően keverjük hozzá a sót, a reszelt szerecsendiót és az őrölt borsot, végül pedig az egészet dolgozzuk össze a vajas-tejes mártással.
A fehér mártásos, krumplis masszához ezután további alapanyagokat adunk: mehet bele az enyhén felvert tojás, az apróra vágott petrezselyem, végül pedig a reszelt sajt. Ez a krém lesz maga a töltelék a krumplikba.
Ha elkészült a töltelék, akkor a korábban megfelezett krumplikat tegyük egy sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tepsibe, majd egyesével merjünk tele a töltelékkel minden csónakot. A tetjére tegyünk még egy kis reszelt sajtot, így a végére egy mennyei, ropogós sajtréteg is rásül majd a krumplikra.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük aranybarnára a töltött krumplikat.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu