Fűszeres darált hússal töltött krumpli - Hús és köret találkozása egy laktató egytálételben

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húshoz leggyakrabban krumplit adunk köretként. Lehet arról vitatkozni, hogy mennyire egészséges vagy hogy mennyire hizlal, de alapvetően egy ízletes és sokoldalúan elkészíthető köret. Az egyik legegyszerűbb módja a héjában főtt változat, ami önmagában, vajjal és tejföllel is finom, na, de mi van akkor, ha húsra is vágyunk? 

A darált húst nagyon szeretem. Sokféle étel készíthető belőle, a fasírttól kezdve a bolognai szószon át a chili con carne-ig. Legjobb, ha a hentesnél vásároljuk a friss húst, amit az otthonunkban darálunk meg. Ez picit bonyolultabbnak tűnhet elsőre, mintha a hűtőpultból emelnénk ki az előre csomagolt verziót, de így biztosan olyan típusú és minőségű húst kapunk, amilyet szeretnénk. 

Hús és köret

A darált hússal töltött krumpli igazi "kettő az egyben"; tulajdonképpen egytálétel, de mégis hús és köret is. Garantáltan nem maradunk éhesek tőle.

Igyekezzünk jó nagy szemű krumplikat vásárolni, amikbe sok hús fér bele. Készíthetjük darált marha-, sertés- vagy pulykahúsból is. A tetejére reszelt sajt kerül, így lesz igazán laktató az ételünk. Én salátát is kínálok mellé. Arra ügyeljünk, hogy óvatosan vájjuk ki a krumpli belsejét, nem kell túl mélyen, nehogy eltörjön, de a töltelék se folyjon ki belőle. 

Ha kevésbé kalóriadús változatban szeretnénk elkészíteni, akkor krumpli helyett töltsük a húst karalábéba vagy kaliforniai paprikába, cukkinibe vagy padlizsánba. 

Darált hússal töltött krumpli

töltött krumpli650x433

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm krumpli (közepes vagy annál egy picit nagyobb)
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dekagramm sajt (ementáli vagy gouda, de trappista is jó)
  • 20 dekagramm darált hús
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 marék petrezselyem
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csipet kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 0.5 kávéskanál pirospaprika
  • ízlés szerint vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit sós vízben, héjában főzzük meg, majd hűtsük ki. A héját húzzuk le. Vágjuk félbe, a közepét vájjuk ki. A hagymát aprítsuk fel, a sajtot reszeljük le.

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.

A darált húst keverjük össze a kivájt krumplitörmelékkel, a hagymával, a fokhagymával, az egész tojással, a mustárral, a pirospaprikával, a kakukkfűvel és a reszelt sajt felével. Adjuk hozzá a sót és a borsot, valamint a friss, aprított petrezselymet is. A krumplikat tegyük egy vajjal kikent jénaiba, majd mindegyikbe tegyünk egy evőkanálnyit a masszából.

Takarjuk le alufóliával, és süssük 30 percig.

Közben keverjük ki a tejfölt a tojássárgájával.

Vegyük le az alufóliát, kenjük meg a krumplik tetejét, majd szórjuk rá a maradék reszelt sajtot, és fólia nélkül, alacsonyabb hőfokon további 10 percet süssük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük