Isteni töltött tortilla, avagy pupusa: a puha tésztát szinte bármivel megtöltheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Bár a tésztája is házilag készül, nagyon gyorsan összeállítható a töltött tortilla, pillanatok alatt megsül.
Egy nagyon jó barátnőm ajánlotta nekem ezt a receptet, azt mondta, ha nem ismerem a pupusát, mindenképpen ki kell próbálnom. A neve alapján elképzelni sem tudtam, hogy mit takarhat ez az étel: a pupusa valójában egy töltött tortilla, Salvador nemzeti étele. Eredetileg kukoicalisztből készül a tészta, amit mindenféle finomsággal töltenek meg, legyen az sült bab vagy hús.
Én most picit eltértem az eredeti recepttől, itthon leggyakrabban búzalisztből készítik a tortillát, úgyhogy én is így tettem. A puha tésztába bármit beletölthetsz, maradhatsz az eredeti sült babos változatnál is, én azonban azt tettem bele, amit éppen a hűtőben találtam, úgy is isteni lett a végeredmény.
Töltött tortilla
Hozzávalók 6 darabhoz
A tésztához:
- 30 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 60 milliliter olívaolaj
- 150 milliliter víz
A töltelékhez:
- 50 gramm csirkemellsonka
- 3 evőkanál kukorica (konzerv)
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 0.5 darab kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dekagramm sajt
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, majd keverjük bele a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrjunk belőle lágy tésztát. Formázzunk belőle cipót, majd tegyük félre pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A csirkemellsonkát vágjuk kockákra. A hagymákat pucoljuk meg, a lilahagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A kaliforniai paprikát vágjuk egészen kicsi kockákra. A sajtot reszeljük le.
Tegyük a töltelék minden hozzávalóját egy tálba, alaposan keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.
A tésztát osszuk 6 egyenlő részre, majd enyhén lisztezett deszkán mindegyik részt nyújtsuk ki 10 centiméter átmérőjű körre. Tegyünk mindegyik kör közepébe 1 púpos evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsuk rá két oldalról a tésztát, középen nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljon szét, majd picit lapítsuk le.
Forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt, majd tegyük bele a töltött tortillákat - 3 fog elférni egyszerre kényelmesen. Süssük mindkét oldalukat 3-4 percig, míg itt-ott foltos nem lesz a tészta.
Még melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors