20 perces tonhalas-paradicsomos tészta - Akár reggel is megfőzheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha se időnk, se kedvünk nincs a tűzhely mellett állni, akkor tökéletes választás lehet ez a 20 perc alatt készülő tonhalas-paradicsomos tészta.
Ez most egy olaszos, paradicsomos-olívabogyós változat, amelyet legtöbbször spagetti- vagy pennetésztával tálalok, de most egy hirtelen jött ötlettől vezérelve farfalle-tésztát kínáltam mellé. Azt hiszem, szuper döntés volt, ezzel lett eddig a legjobb.
Amikor nem tudok elég időt fordítani a főzésre, nagyon jól jönnek az ilyen extra gyors receptek. Elég gyakran készítek tésztaételeket, hiszen, amíg a tészta kifő, addig jóformán a szósz is elkészül - persze ez attól is függ, hogy miből áll a szósz. Ezzel a tonhalas verzióval nem kell vacakolni, tényleg se perc alatt összedobható.
Bár én konzervből készítettem, használhatunk hozzá valódi paradicsomot is, akkor viszont érdemes leforrázni a zöldséget, hogy a héja ne kerüljön bele a szószba, ugyanis az sokat ronthat az összhatáson. Illetve arra is érdemes odafigyelni, hogy a paradicsom sok levet fog engedni, úgyhogy tovább kell főzni a szószt, ha nem szeretnénk, hogy leveses legyen.
Tonhalas-paradicsomos tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm tészta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 doboz tonhal (280 g)
- 2 doboz kockázott paradicsom (400 g-os konzerv)
- 1 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint fekete olívabogyó
- ízlés szerint sajt
Elkészítés:
Tegyünk fel vizet a tésztának, ha forr, mehet bele a tészta.
Vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy kis olajon kezdjük el dinsztelni a vöröshagymát, majd, ha már majdnem készen van, adjuk hozzá a fokhagymát is.
1-2 perc után mehet hozzá a lecsöpögtetett tonhal is, a fakanállal szedjük szét darabjaira a tömböt, majd pirítsuk le egy picit a tonhalat a hagymákkal.
Mehet rá a kockázott paradicsom is. A konzervekbe töltsünk fél-fél deciliter vizet, hogy a benne maradt paradicsomlé se vesszen kárba, és azt is adjuk hozzá a szószhoz. Ha forr a szósz, akkor mehetnek bele a fűszerek, a só, bors és a cukor.
Hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt összerottyanjon a szósz, majd, amikor már majdnem készen van, mehet bele az olívabogyó is.
Reszelt sajttal megszórva, a tésztával együtt tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors