Torták az első születésnapra - Az íz, a látvány vagy az egészségtudatosság a fontosabb?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A baba és a szülők életében az első születésnap eljövetele egy igazán nagy esemény. Akármennyire is azt gondoljuk, hogy ezt a napot illendően meg kell ünnepelni, ez leginkább a szülőknek fontos.
Az ünnepelt nagy valószínűséggel semmire nem fog emlékezni az ünneplésből, de azért készítsetek fényképeket, hogy majd lássa, milyen cukin maszatolta szét a nagy gonddal elkészített tortáját.
Apropó, torta. Az első gyerekem születésnapjára óriási zsúrt rendeztem. Meghívtam körülbelül 30 vendéget, különböző korú gyerekeket és felnőtteket egyaránt, rengeteg étellel, falatkával, mártogatóssal készültem, egészséges és kevésbé egészséges tortákat sütöttem. A felnőttek és a nagyobb gyerekek körében sikert is arattak a kínált finomságok, de a lányom, azon kívül, hogy édesen mutatott a tortával, hozzá sem nyúlt semmihez. Pedig csináltam hagyományos és mindenmentes tortát is. A lányom egyébként "szuperegészséges" almatortát kapott, amit bátran ajánlok, és lejjebb megosztom a receptjét is.
Étkezési tudnivalók egyéves korban
A baba egyéves korára érdemes az összes allergént bevezetni az étrendjébe, és ha nem allergiás semmire, akkor bátran süthetünk tortát szinte bármilyen alapanyagból. Ennek ellenére nem biztos, hogy ragaszkodni kell a hagyományos tortareceptekhez, hiszen azok rengeteg cukrot és egyéb olyan összetevőt tartalmaznak, amelyekkel ráér a gyerekünk később is megismerkedni.
Érdemes egy kicsivel több időt és energiát rászánni a készülődésre és két tortát készíteni, egy "felnőtt" és egy "baba" változatot. A felnőtteké legyen hagyományos, az egyéves pedig kapjon egy egyszerűbb, de egészségesebb süteményt.
Milyen legyen az egyéves születésnapi tortája?
- Mi készítsük vagy rendeljünk?
Mindenképpen érdemesebb házilag készíteni, hiszen akkor biztosan általunk ellenőrzött alapanyagokból készül. Nem kell aggódni, nem a kinézet számít, a gyerek nem fog reklamálni, hogy nem tetszik neki a kreálmány. Talán sikerül rávenni, hogy megkóstolja, de az is lehet, hogy csak beletúr és szétkeni mindenhol. Ha mégis a rendelés mellett döntünk, akkor próbáljunk meg minél kevesebb és természetesebb összetevőből álló változatot választani. - Nem a méret a lényeg
Valószínűleg ez lesz az első alkalom, hogy a gyerekünk édességet kap, az is lehet, hogy nem fog neki ízleni, úgyhogy ne készítsünk óriási tortát. Valószínűleg a felnőttek szívesebben fogják majd megenni, mint maga az ünnepelt. - Ne legyen túl macerás
Ne érezzük kötelezőnek, hogy bonyolult tortareceptet készítsünk. Egy szelet piskóta túrókrémmel és a baba által szeretett gyümölcsökkel vagy babapiskótára kent gesztenyemassza is tökéletes megoldás. - Cukormentes vagy cukros?
A "cukrot adni vagy nem adni" kérdés ingoványos talaj, de az biztos, hogy egyéves korban még törekedjünk arra, hogy minimalizáljuk a cukros ételek fogyasztását. Természetesen egy falat cukros tortától még nem fogjuk rossz irányba befolyásolni a gyerekünk ízlését, de ha úgyis külön tortával készülünk neki, akkor azt ízesítsük banánnal, datolyával vagy valamilyen más édes gyümölccsel, aszalvánnyal. Mézet ebben a korban még ne adjunk, de helyettesíthetjük agavésziruppal. - Ha nem torta, az sem baj
Egy muffin vagy egy tortaszelet - benne egy szál gyertyával - ugyanolyan örömet tud okozni.
Néhány tortaötlet első születésnapra
Tejbegríztorta
Növényi vagy - ha a baba már ihat - tehéntejjel sűrű tejbegrízt főzünk, amelyet formába öntünk és hűtőbe teszünk. Gyümölccsel, gyümölcsöntettel tálalható.
Babakeksz vagy babapiskóta gesztenyepürével vagy túrókrémmel
Egy tálra tegyünk egy sor kekszet vagy babapiskótát, és kenjünk rá gesztenyepürét. Ehhez remekül illik a meggy. Gesztenye helyett tehetünk túrókrémet is, amit barackkal vagy banánnal ízesíthetünk.
Tejberizstorta
Főzzünk sűrű tejberizst, és a tejbegrízhez hasonlóan, formába öntve pihentessük hűtőszekrényben. Gyümölccsel tálaljuk.
Muffin
Ha nincs kedvünk vagy időnk pepecselni, akkor süssünk muffint, és az egyikbe szúrjunk egy gyertyát. Cukor helyett a muffint is ízesíthetjük banánnal vagy bármilyen édes gyümölccsel.
Tejmentes almatorta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 20 dekagramm liszt
- 10 dekagramm margarin
- 1 darab tojássárgája
Töltelékhez
- 4 darab alma
- ízlés szerint barnacukor
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a lisztet, a margarint, a tojássárgáját és annyi vizet, hogy a tészta szépen összeálljon, de ne legyen kemény. Pihentessük fél órát, majd nyújtsuk ki, és simítsuk bele a tepsibe. Szurkáljuk meg, és 10-15 percig 180 fokos sütőben süssük, hogy színt kapjon.
Pár szem almából kevés vízzel és tetszőleges mennyiségű cukorral vagy más édesítőszerrel főzzünk kompótot. A megfőtt almákat tegyük a tésztára, majd a tetejére még szeleteljünk rá néhány nyers almát is. További fél órát süssük.
Fotó: Getty Images / Szász Eszter