Krémes, toszkán csirkemell: tejszínes-paradicsomos szósszal készül a hús

9
Nyomtatás
toszkáncsirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ízekben gazdag, krémes szósz nagyon jól kiegészíti a fűszeres, pirult csirkemellet, érdemes kipróbálni ezt a receptet.

Nagyon szaftos, krémes és ízletes a toszkán csirkemell, a vajpuha húst tejszínes-paradicsomos szósz öleli körbe. A mártásba rengeteg fokhagyma, szárított paradicsom, friss spenót és tejszín kerül, de a parmezán és a mustár is karakteres ízt ad neki. 

A hússzeleteket paprikába és fokhagymába kell forgatni, majd pirultra sütni. Ha igazán finomra szeretnéd, ne olívaolajon, hanem a szárított paradicsom olajában süsd készre a húst. 

A spenót, a fokhagyma, a paradicsom és a tejszín tökéletes harmóniában állnak egymással, de ha még egyet csavarnál az ízeken, adj a szószhoz 1 deci fehérbort is - ezt akkor kell megtenni, amikor a fokhagyma megpirult, majd a felére kell redukálni, mielőtt a többi alapanyagot hozzáadnád. 

Toszkán csirkemell

tuszkáncsirke

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

  • 2 nagyobb darab csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.5 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 3 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm szárított paradicsom
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 375 milliliter tejszín
  • 100 gramm bébispenót
  • 50 gramm parmezán
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk hosszában ketté, hogy 4 darabot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg paprikával és fokhagymaporral a húst.

Melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat (vagy a szárított paradicsom olajából 2 evőkanálnyit) egy serpenyőben. A csirkemellfiléket 6-8 percig süssük oldalanként, míg picit pirultak nem lesznek kívülről, belülről pedig át nem sülnek. Tegyük félre őket pihenni. 

Tegyük a maradék olívaolajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, vigyázzunk, ne égjen le. Adjuk hozzá az összedarabolt szárított paradicsomot, majd 1-2 perc után keverjük bele a dijoni mustárt is. Vegyük lejjebb a lángot, majd öntsük rá a tejszínt, gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Keverjük bele a spenótot, mikor összeesett, szórjuk bele a reszelt parmezánt is. Ha megolvadt a sajt, tegyük a szószba a csirkemellfiléket, majd petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy tésztával kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon