Krémes, toszkán csirkemell: tejszínes-paradicsomos szósszal készül a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ízekben gazdag, krémes szósz nagyon jól kiegészíti a fűszeres, pirult csirkemellet, érdemes kipróbálni ezt a receptet.
Nagyon szaftos, krémes és ízletes a toszkán csirkemell, a vajpuha húst tejszínes-paradicsomos szósz öleli körbe. A mártásba rengeteg fokhagyma, szárított paradicsom, friss spenót és tejszín kerül, de a parmezán és a mustár is karakteres ízt ad neki.
A hússzeleteket paprikába és fokhagymába kell forgatni, majd pirultra sütni. Ha igazán finomra szeretnéd, ne olívaolajon, hanem a szárított paradicsom olajában süsd készre a húst.
A spenót, a fokhagyma, a paradicsom és a tejszín tökéletes harmóniában állnak egymással, de ha még egyet csavarnál az ízeken, adj a szószhoz 1 deci fehérbort is - ezt akkor kell megtenni, amikor a fokhagyma megpirult, majd a felére kell redukálni, mielőtt a többi alapanyagot hozzáadnád.
Toszkán csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
- 2 nagyobb darab csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 1.5 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 3 evőkanál olívaolaj
A szószhoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 gramm szárított paradicsom
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 375 milliliter tejszín
- 100 gramm bébispenót
- 50 gramm parmezán
- 2 evőkanál friss petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában ketté, hogy 4 darabot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg paprikával és fokhagymaporral a húst.
Melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat (vagy a szárított paradicsom olajából 2 evőkanálnyit) egy serpenyőben. A csirkemellfiléket 6-8 percig süssük oldalanként, míg picit pirultak nem lesznek kívülről, belülről pedig át nem sülnek. Tegyük félre őket pihenni.
Tegyük a maradék olívaolajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, vigyázzunk, ne égjen le. Adjuk hozzá az összedarabolt szárított paradicsomot, majd 1-2 perc után keverjük bele a dijoni mustárt is. Vegyük lejjebb a lángot, majd öntsük rá a tejszínt, gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Keverjük bele a spenótot, mikor összeesett, szórjuk bele a reszelt parmezánt is. Ha megolvadt a sajt, tegyük a szószba a csirkemellfiléket, majd petrezselyemmel megszórva, rizzsel vagy tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images