A legfinomabb olajban eltett szárított paradicsom – Sokáig eláll a kamrában

szárított paradicsom olajban eltéve cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes paradicsom ízét sokáig megőrizhetjük, ha szárítva, olajban tesszük el a kamrapolcra.

A nyárnak ezer íze van, az egyik az édes, lédús paradicsom. Imádom a lecsót, de igazából mindent, ami paradicsomos alapú. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy jó lenne minél többet eltenni belőle, hogy télen is emlékezhessünk a forró napokra.

Gyakorlatilag minden paradicsom aszalható, én a koktélparadicsomot szeretem a legjobban szárítani. Ez az egyetlen kicsit időigényes folyamat, mert alacsony hőmérsékleten kell kiszárítani a paradicsomokat, amíg minden folyadéktartalmukat el nem veszítik. Utána olívaolajban eltéve pizzára, tésztára is tehetjük, vagy készíthetünk belőle isteni aszalt paradicsomos kenyeret is. 

Szárított paradicsom olajban

szárított paradicsom olajban eltéve recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm aszalt paradicsom
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 teáskanál oregánó (szárított)
  • 200 milliliter olívaolaj (extra szűz)
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsom aszalásához itt találtok egy szuper receptet. A receptben megadott 300 grammnyi aszalt paradicsomhoz nagyjából 2,5 kilogramm nyers paradicsom szükséges. Ha kész a szárítás, készítsük el a levét is. 

Egy edényt töltsünk meg vízzel, adjuk hozzá az ecetet, majd forraljuk fel. Tegyük bele a szárított paradicsomokat és a szeletekre vágott fokhagymagerezdeket, és hagyjuk 4-5 percig benne, hogy kicsit kifakuljanak. Ezután szűrővel vegyük ki őket a fokhagymákkal együtt, majd egy papírtörülközőn szárítsuk meg.

Kifertőtlenített üvegekbe tegyük a paradicsomot, a petrezselymet, az oregánót és a fokhagymát rétegezve, majd öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi ellepi. Szorosan zárjuk le az üveget és tegyük a kamrába, hogy összeérjenek az ízek. Minimum egy hétig kell érnie fogyasztás előtt, de minél tovább hagyjuk, annál ízesebb és finomabb lesz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük