Túrógombóc ízű palacsinta tíz perc alatt - Lusták és sietősök uzsonnája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A családomban a túrógombóc a legnépszerűbb létező étel, minden korosztály kedvence, lehetetlen belőle eleget készíteni. Annyira gyakori az igény rá, hogy néha szükség van valami instant megoldásra, ha nincs éppen idő a bekeverős, pihentetős, kifőzős, morzsapirítós folyamatra.
Ez a palacsinta eredetileg ricottával készül, de mivel az nem mindig elérhető, én túróval csinálom, így is zseniális. A legjobb, hogy alig van a masszában liszt, tulajdonképpen túróból és tojásból áll össze és cukor is alig van benne. Ezért belül annyira krémes, mint egy túrópuding.
Alacsony liszt-és cukortartalma miatt így aztán abban a hitben ringatom magam, hogy egészségesebb egy sima palacsintánál, de legalábbis táplálóbb. Régebben gyakran készítettem cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztre vagy finomra darált zabpehelyre a lisztet, és úgy is működött, szóval cukorbetegeknek, diétázóknak is bevethető. Azért a nem diétázók tálaláskor nyugodtan meglocsolhatják egy kis lekvárral vagy mézzel, de friss gyümölcsök is illenek mellé.
Túrós palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm túró
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 60 gramm liszt
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori