Mutatós túrós süti csokiba mártva: csillagalakban készítsd el a karácsonyi édességet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha édesszájú vagy, ét- helyett tejcsokival vond be a túrós csillagokat, ha pedig nem kedveled a túl édes sütiket, el is hagyhatod a bevonót.
A túrós csillag receptje, ahogy a rácsos almás-mogyorós süti is, dédnagymamám 1936-os könyvéből került elő. Már első olvasásra szerelembe estem vele, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy karácsonyra elkészítem. A süti alapja túrós-vajas omlós tészta, amit csillagalakban kell kiszaggatni, majd csokoládéba mártani. Megmondom őszintén, nálunk a családban csoki nélkül is nagy kedvenc lett, úgyhogy csak a felét vontam be a puha csillagoknak, hogy inkább a túró íze domináljon.
Maga az alap nem túl édes, ezért még melegen érdemes megszórni vaníliás cukorral a csillagokat, de ha édesszájú vagy, nyugodtan emeld meg a cukor mennyiségét a tésztában, vagy cseréld le az étcsokis bevonót tej- vagy fehér csokira.
Mivel sütőpor is kerül a csillagok tésztájába, picit olyan lesz a süti, mint egy édes pogácsa, az angol scone-ra is hasonlít a tésztája. Tea, kakaó, forró csoki mellé isteni lesz, de önmagában is megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Túrós csillag
Hozzávalók 52 darabhoz
- 8 dkg cukor
- 20 dkg vaj (puha)
- 20 dkg túró
- 0.5 csomag sütőpor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- opcionális étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral, majd keverjük hozzá a túrót, végül a lisztes keveréket is. Gyúrjuk a tésztát egynemű gombóccá.
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát fél centi vékony téglalapra, majd hajtogassuk: a téglalap jobb oldalát hajtsuk be középig, majd hajtsuk rá a bal oldalát. Fordítsuk meg az összehajtott tésztát.
Nyújtsuk ki újra, majd ismételjük meg a hajtogatást még kétszer, háromszor.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az utolsó hajtogatás után nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra a tésztát, majd csillag alakú kiszúróval szagassuk ki, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Toljuk a csillagokat a forró sütőbe, majd 10-12 percig süssük őket. Még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral.
Várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a sütik.
Olvasszuk fel a csokit vízgőz felett, ha szeretnénk bevonni a csillagokat: én 100 gramm étcsokit használtam a csillagok kb. feléhez.
A kihűlt csillagok egyik felét mártsuk a csokiba, majd tegyük őket rácsra vagy sütőpapírra száradni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors