Rácsos almás sütemény dédim receptje szerint: omlós, mogyorós tészta az alapja

rácsos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi régi receptet mutatunk, a rácsos tésztája omlós, a tölteléke gazdag, semmit sem spóroltak ki ebből a sütiből.

Nemrég meglátogattam bajai nagymamámat, aki bár nagyon jól süt, még ő is mindig felemlegeti dédim sütikölteményeit. Az egyik receptjét kerestük, amikor találtunk egy kis piros, 1936-os könyvecskét telis-tele jobbnál jobb süteményekkel. Természetesen az egészet átlapoztam és sorjában kifotóztam magamnak azokat a recepteket, amelyekkel első olvasásra szerelembe estem. Az egyik ilyen az almás rácsos volt.

A recept különlegessége abban rejlik - és emiatt is fogott meg -, hogy nem dióval, hanem mogyoróval párosítja az almát, ráadásul az nem a töltelékbe, hanem őrölve a tésztába kerül. A gyümölcs mellől természetesen a fahéj sem hiányozhat, amely kötelező eleme minden almás sütinek. 

A recepttől két ponton is eltértem, egyrészt nekem jóval több lisztre volt szükségem a tészta összeállításához - eredetileg 22 dekával kezdtem -, másrészt az akkoriban kedvelt zsír helyett vajat használtam. Utóbbi teljesen rád van bízva, azt gyúrj a tészába, amit jobban szeretsz, mindkettővel nagyon omlós és puha lesz. 

Rácsos almás süti

almásrácsos

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta:

  • 30 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm mogyoró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dekagramm cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dekagramm vaj/zsír
  • 2 darab tojás

Töltelék:

  • 1 kilogramm alma (édes)
  • 7 dekagramm porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Az 1 kiló almát pucoljuk meg, reszeljük le, hagyjuk pár percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levet. A porcukrot keverjük össze a fahéjjal, szórjuk az almára, forgassuk vele össze.

Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt mogyoróval, majd adjunk hozzá két tojást és a kockákra vágott puha, szobahőmérsékletű vajat (vagy zsírt). Gyúrjuk össze a tésztát. Ha ragacsos, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tészta egyharmadát tegyük félre, a nagyobbik részét oszlassuk el, nyomkodjuk bele egy 20x30 centis, sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Oszlassuk el a tésztán az almás tölteléket. A félretett tésztából sodorjunk vékony rudakat, majd rácsozzuk be vele a süti tetejét.

Süssük 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük