
Rácsos almás sütemény dédim receptje szerint: omlós, mogyorós tészta az alapja

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan

Áfonyás sült zabkása: a rohanós reggelek megmentője
Igazi régi receptet mutatunk, a rácsos tésztája omlós, a tölteléke gazdag, semmit sem spóroltak ki ebből a sütiből.
Nemrég meglátogattam bajai nagymamámat, aki bár nagyon jól süt, még ő is mindig felemlegeti dédim sütikölteményeit. Az egyik receptjét kerestük, amikor találtunk egy kis piros, 1936-os könyvecskét telis-tele jobbnál jobb süteményekkel. Természetesen az egészet átlapoztam és sorjában kifotóztam magamnak azokat a recepteket, amelyekkel első olvasásra szerelembe estem. Az egyik ilyen az almás rácsos volt.
A recept különlegessége abban rejlik - és emiatt is fogott meg -, hogy nem dióval, hanem mogyoróval párosítja az almát, ráadásul az nem a töltelékbe, hanem őrölve a tésztába kerül. A gyümölcs mellől természetesen a fahéj sem hiányozhat, amely kötelező eleme minden almás sütinek.
A recepttől két ponton is eltértem, egyrészt nekem jóval több lisztre volt szükségem a tészta összeállításához - eredetileg 22 dekával kezdtem -, másrészt az akkoriban kedvelt zsír helyett vajat használtam. Utóbbi teljesen rád van bízva, azt gyúrj a tészába, amit jobban szeretsz, mindkettővel nagyon omlós és puha lesz.
Rácsos almás süti

Hozzávalók 24 szelethez
Tészta:
- 30 dekagramm liszt
- 10 dekagramm mogyoró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dekagramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 15 dekagramm vaj/zsír
- 2 darab tojás
Töltelék:
- 1 kilogramm alma (édes)
- 7 dekagramm porcukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Az 1 kiló almát pucoljuk meg, reszeljük le, hagyjuk pár percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levet. A porcukrot keverjük össze a fahéjjal, szórjuk az almára, forgassuk vele össze.
Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt mogyoróval, majd adjunk hozzá két tojást és a kockákra vágott puha, szobahőmérsékletű vajat (vagy zsírt). Gyúrjuk össze a tésztát. Ha ragacsos, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta egyharmadát tegyük félre, a nagyobbik részét oszlassuk el, nyomkodjuk bele egy 20x30 centis, sütőpapírral bélelt tepsibe.
Oszlassuk el a tésztán az almás tölteléket. A félretett tésztából sodorjunk vékony rudakat, majd rácsozzuk be vele a süti tetejét.
Süssük 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors