Kelt tésztás finomság a mama konyhájából: pihe-puha túrós perec
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mama konyhájában mindig valami finomság készül, főleg kelt tésztás szépségek, melyeknek nem lehet ellenállni.
A kelt tészta hálás alap, ha nem sajnálod tőle az időt, türelemmel bánsz vele, elképesztő dolgokat lehet belőle gyártani. Gondolj csak a nagymamákra, az ő konyhájuk szinte mindig, de ezeken a hideg napokon biztos, hogy kelt finomságoktól illatozik. Egy ilyen süteménnyel ébredni is szebb, de délutáni nasinak is nagyszerű választás.
Ha már unod a hagyományos kakaós csigát vagy a túrós táskát, vagy csak kipróbálnál valami új, mégis egyszerű finomságot, akkor most jól figyelj! A perec tésztájában vaníliás cukor és túró lapul, de ha szeretnéd, citrom reszelt héjával is feldobhatod.
Túrós perec
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 3 dl langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg túró
- 6 dkg vaj
Tetejére:
- 4 evőkanál tej
- 1 darab tojássárgája
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjünk bele 1 evőkanál cukrot, majd az élesztőt morzsoljuk bele, várjunk 8-12 percet, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, a maradék 1 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, túrót és a felfuttatott élesztőt, kezdjük el dagasztani a tésztát, a végén a vajat is dolgozzuk hozzá.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk 12 egyforma részre, a tésztadarabokból sodorjunk hosszú rudakat, majd formázzunk belőlük pereceket.
A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tej és tojássárgája keverékével a tetejüket, pihentessük 30 percet. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre (pár perccel több is lehet) és süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images