Így lesz könnyű és rugalmas a kelt tészta - Nem érdemes spórolni az időn

cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyanyáink még kézzel dagasztották kedvenc kelt tésztás süteményeinket, ma már sokkal könnyebb dolgunk van, egy jó dagasztógép elvégzi helyettünk a munka nehezét, ám még így is megeshet, hogy nem lesz jó a tésztánk.

Mindennek megvan a maga trükkje és szabálya, a tökéletes kelt tésztának is, melyet betartva igazi házi, lágy, foszlós kalácsot süthetünk. 

A nagymamám szerette extra hosszan pihentetni a kelt tésztát, szent meggyőződése volt, hogy a pihentett tészta a siker titka. Ez így is van, de más apróságokra is érdemes odafigyelni a tökéletes keltek készítésénél.

Megfelelő hőmérséklet az első perctől kezdve

Amikor kelt tésztát készítünk, ügyeljünk arra, hogy az alapanyagok, amikkel dolgozni fogunk, szobahőmérsékletűek legyenek. Ne a hideg hűtőből vagy kamrából kerüljenek a hozzávalók a keverőtálba, még gyúrás előtt vegyük elő őket, hagyjuk, hogy a szoba kellemes hőmérsékletét felvegyék az alapanyagok.

Hideg időben tilos kinyitni a konyha ablakát, és úgy várni, hogy megkeljen a tészta, ügyeljünk a melegre!

Az omlós tészta titka?

Érdemes beruházni egy szitára, az átszitált liszt felel a tészta puhaságáért. Szitálás során a liszt könnyű és levegős lesz, az élesztőgombák így sokkal jobb hatást fejtenek ki. Ezt a szitás módszert érdemes más sütemények készítésénél is használni - érezni fogjuk a különbséget.

Friss vagy porélesztő?

A süteményes könyvek nagy része a friss élesztő mellett teszi le a voksát. Személy szerint én is sokkal jobban szeretem a friss élesztőt, de a kamrámban kötelező alapanyag a jó minőségű porélesztő is. Érdekes, hogy a család mindig észreveszi, milyen élesztő került a tésztába. A porélesztőt ők jobban szeretik, de használtam már rosszabb minőségű instant élesztőt is, amitől a tészta száraz, élettelen lett. Ha már porélesztőt alkalmazunk, figyeljünk a jó minőségre.

élesztőct

Langyos tej?

Állandó vitatéma, hogy a tejet megmelegítsük az élesztőhöz (langyos legyen, ne meleg), vagy a szobahőmérséklet is elég lesz az élesztő felfuttatásához? Én azt mondom, ki mire esküszik. A mamám mindig langyos tejbe morzsolta az élesztőt, ezért én is így teszek, de ismerek olyat, aki szobahőmérsékletű tejjel végzi a futtatást, a lényeg, hogy ne legyen hideg.

A cukor fontos résztvevő: egy teáskanál cukor szükséges az élesztőgombák szaporodásához, így fut fel az élesztőnk. Cukormentes kelt tészta készítésénél sokan arra esküsznek, hogy a por- vagy friss élesztőt simán csak bele kell dolgozni a lisztbe, és máris indulhat a dagasztás.

A kézzel dagasztott tészta az igazi

Széles választék áll rendelkezésünkre konyhai gépek terén, a dagasztógép különösen népszerű. Ha már kelt tészta készítésére adjuk a fejünket, ne féljünk a kezünket használni, úgy lesz az igazi, érezni fogjuk a tészta állagát. A tésztát alulról fölfelé, mindig magunk felé húzzuk erőteljes mozdulatokkal, így lesz levegős. A szép fényes, ruganyos tésztánkat enyhén szórjuk meg liszttel. A mamám mindig úgy mondta, "betakarjuk", majd konyharuhával lefedve, lehetőleg meleg helyen legalább 60 percet pihenjen a tészta.

Sütésnél figyeljünk a receptekben írtakra

Minden recept más. Van, amelyik megköveteli - például, ha fánkot sütünk -, hogy szaggatás vagy formázás után pihentessük még 15-30 percet a tésztát. A megkelt tészta erős, élesztős illatot áraszt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük