Így lesz tökéletes a foszlós tésztájú túrós batyu: a tölteléken nem érdemes spórolni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A túrós batyu - más néven túrós táska - kedvelt péksütemény, ami gyakran megfordul a reggelizőasztalokon, népszerűsége a kakaós csigával vetekszik.
Pékségekben a klasszikus finomságok között találjuk meg, örök kedvenc, amit az iskolában vagy a munkahelyen örömmel elfogyaszt az ember. A kelt tésztás túrós töltelékű tészta otthon is elkészíthető, nem bonyolult recept, de sokkal finomabb lesz - ízlésünkre tudjuk szabni.
A boltban kapható táskában a túró mellé szinte mindig jó nagy adag mazsolát kevernek, amiért én bevallom, nem rajongok, úgyhogy ha én készítem, akkor nem kerül bele az aszalvány. Helyette vanília fűszerezi, habtejszínnel gazdagítva pedig krémesebbé teszem a tölteléket.
Töltelékvariációk
Ha már otthon készíti az ember, bőven van lehetőség arra, hogy variáljuk a túrós tölteléket, például citrom reszelt héjával vagy tojásfehérjehabbal keverhetjük ki, majd tölthetjük a batyukba.
Túrós táska
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 600 gramm liszt
- 3 darab tojássárgája
- 100 gramm vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 tasak élesztő (7g)
- 250 milliliter tej
Töltelék:
- 500 gramm túró
- 3 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 evőkanál habtejszín
Kenéshez:
- 1 darab tojás
Tetejére:
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
Langyos tejben elkeverünk 1 kanál cukrot és az élesztőt, lefedve állni hagyjuk 3-5 percet, amíg az élesztő felfut.
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a másik kanál cukrot, a közepébe mélyedést ásunk. Oda az olvasztott vaj, tojássárgája és a felfuttatott élesztő kerül, lágy, sima tésztát dagasztunk belőle, letakarva, meleg helyen 1-2 órát pihentetjük.
Töltelék:
A töltelék hozzávalóit tálba öntjük, villa segítségével alaposan áttörjük, egybedolgozzuk, ha kicsit krémesebb állagúra szeretnénk, még adjunk hozzá a habtejszínből.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd 10x10 centis négyzeteket vágunk. A tészta közepére ízlésünk szerint pakolunk a túrós töltelékből (ne sokat, mert sülésnél szét fog nyílni a batyu), a tészta sarkait összecsippentjük. A táskákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, felvert tojással megkenjük, utána 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 perc alatt megsütjük, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images