Így készül a Twix házilag: vajas tészta, édes karamell, roppanós csokoládé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon egyszerű elkészíteni, igaz, kockák lesznek belőle, nem rudak, de ízében tökéletesen hozza sokak kedvenc csokiját, a Twixet.
Ha választanom kéne, melyik volt a kedvenc csokim kiskoromban, azt hiszem, a Twixet mondanám. Imádtam a ropogós tésztáját, a nyúlós karamellt és a csokiborítást. Amennyire bonyolultnak hangzik, annyira egyszerű elkészíteni, főleg, ha nem ragaszkodsz a megszokott formához.
Tepsiben is meg lehet sütni a Twixet, igaz, nem rudak lesznek, inkább kockák, de az ízélményt ugyanúgy visszaadják. Az alapját a shortbread, vagyis egy nagyon vajas skót keksz adja, amelyre puha karamell és roppanós csoki kerül. A karamellt elkészítheted házilag is, de mi most egy egyszerű megoldást mutatunk: ehhez csak kész tejkaramellára és tejszínre lesz szükséged.
A recept összességében nagyon egyszerű, az időn azonban nem szabad spórolni - csak a kihűlt tésztára kerülhet a karamell és csak a megszilárdult karamellre mehet a csokoládé, illetve az elkészült sütit is hűtőbe kell tenni 1-2 órára, mielőtt szeletelnéd.
Twix szelet
Hozzávalók 16 szelethez
Tészta:
- 110 gramm vaj
- 60 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 140 gramm liszt
- 1 csipet só
Karamell:
- 12 darab tejkaramella
- 2 evőkanál tejszín
Csokoládé:
- 120 gramm étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis jénait vagy egy ugyanekkora tepsit. Nem elég kivajazni a formát, ugyanis könnyen beleragad a tészta alja, mindenképp használjunk sütőpapírt.
A vajat kockázzuk össze, majd keverjük krémesre a cukorral robotgép segítségével. Adjuk hozzá a vaníliát, keverjük el benne.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval, majd adjuk a vajas-cukros keverékhez. Eleinte fakanállal keverjük, majd kézzel gyúrjunk belőle tésztát. A sok vaj miatt ragacsos lesz, de ez nem baj, szépen össze fog állni.
Nyomkodjuk a tésztát az előkészített tepsibe/jénaiba, egyenletesen oszlassuk el, hogy mindenhova jusson belőle. Toljuk a sütőbe, 17 percig süssük, míg a szélei és az alja aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a karamellt ráöntenénk.
Karamell:
A tejkaramellákat tegyük egy lábasba, ha nagyok, össze is darabolhatjuk, majd kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Mikor elkezd olvadni, adjuk hozzá a tejszínt, majd kevergetve melegítsük addig, míg teljesen folyékony nem lesz. Mikor folyékony, öntsük rá a kihűlt tésztára, egy spatula segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen. Várjunk, míg a karamell teljesen megköt.
Csokoládé:
Ha a karamell megszilárdult, készítsük el a csokimázat. Törjük darabokra az étcsokoládét, majd tegyük egy hőálló tálba. Helyezzük vízgőz fölé, majd kevergetve melegítsük. Mikor elkezd olvadni, adjunk hozzá 1 teáskanál olajat, majd addig kevergessük, míg teljesen folyékony nem lesz. Ha kész, öntsük a karamellre. Hagyjuk teljesen megszilárdulni, tegyük a hűtőbe 1-2 órára, mielőtt szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors