
Mutatós lazac Wellington az ünnepi asztalra: hallal készítve is isteni

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Nem a legegyszerűbb recept, de sokkal gyorsabb az eredetinél, ráadásul annyira mutatós, hogy mindenkit le fogsz venni a lábáról.
A Wellington-bélszín hallatán biztosan az órákig tartó konyhában álldogálás jut eszedbe, hiszen ezt az ételt tényleg csak akkor érdemes elkészíteni, ha nem sietsz az ebéddel, és ha el szeretnéd kápráztatni a családot és/vagy a vendégeket. A Wellington-bélszín, vagyis a Beef Wellington, angol eredetű fogás, amelyben a legjobb minőségű húst érlelt sonka, gomba és leveles tészta öleli körbe, majd az egész a sütőben sül kívül ropogósra, belül szaftosra. Ha karácsonyi kiadásban készítenéd, akkor Gordon Ramsay gesztenyés változatát próbáld ki.
Ezzel a módszerrel nemcsak húst, hanem mást, például sajtot is süthetsz, a camembert tökéletes lesz, nagyon mutatós, ahogy a sült sajt kifolyik a tésztából. Az újításoknál maradva, és ha már karácsony, akkor bélszín helyett készítsd lazaccal. A lazac amúgy is hálás alapanyag, kevés munkával szuper fogásokat állíthatsz össze belőle.
Ha gyorsabb receptet keresel, csak süsd össze zöldségekkel, és ízesítsd citrommal. A lazac és a spenót tökéletes páros, ahogy ebben francia sós pitében is.
Ünnepi lazac Wellington

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 120 gramm bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 100 gramm krémsajt (natúr)
- 25 gramm zsemlemorzsa
- 25 gramm parmezán
- 1 csomag leveles tészta
- 4 szelet lazacfilé (bőr nélkül)
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra. A tojást verjük fel, és tegyük félre.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a spenótot és a zúzott fokhagymát, borsozzuk, majd vegyük egész alacsonyra a hőmérsékletet, és kanalazzuk rá a krémsajtot. Amikor elolvadt, adjuk hozzá a parmezánt és a zsemlemorzsát. Keverjük jól össze, majd vegyük le a tűzről.
A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát görgessük ki, majd vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik részbe fektessünk bele egy szelet halat úgy, hogy maradjon egy centiméter hely a széleknél. A lazacszeleteket kenjük meg a spenótos krémmel. Egy evőkanál domború felével csináljuk, úgy nagyon szépen egyenletesen el tudjuk kenni. A tészta sarkait kenjük meg a felvert tojással, majd csomagoljuk be a halat úgy, hogy először a tészta hosszabb, majd a rövidebb oldalait simítjuk egymásra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, majd fektessük rá a batyukat úgy, hogy a hajtott felük legyen lefelé. Egy éles késsel ferdén vagdossuk be a tésztát, majd kenjük le tojással.
Süssük a lazacot 30 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images