Mutatós lazac Wellington az ünnepi asztalra: hallal készítve is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem a legegyszerűbb recept, de sokkal gyorsabb az eredetinél, ráadásul annyira mutatós, hogy mindenkit le fogsz venni a lábáról.
A Wellington-bélszín hallatán biztosan az órákig tartó konyhában álldogálás jut eszedbe, hiszen ezt az ételt tényleg csak akkor érdemes elkészíteni, ha nem sietsz az ebéddel, és ha el szeretnéd kápráztatni a családot és/vagy a vendégeket. A Wellington-bélszín, vagyis a Beef Wellington, angol eredetű fogás, amelyben a legjobb minőségű húst érlelt sonka, gomba és leveles tészta öleli körbe, majd az egész a sütőben sül kívül ropogósra, belül szaftosra. Ha karácsonyi kiadásban készítenéd, akkor Gordon Ramsay gesztenyés változatát próbáld ki.
Ezzel a módszerrel nemcsak húst, hanem mást, például sajtot is süthetsz, a camembert tökéletes lesz, nagyon mutatós, ahogy a sült sajt kifolyik a tésztából. Az újításoknál maradva, és ha már karácsony, akkor bélszín helyett készítsd lazaccal. A lazac amúgy is hálás alapanyag, kevés munkával szuper fogásokat állíthatsz össze belőle.
Ha gyorsabb receptet keresel, csak süsd össze zöldségekkel, és ízesítsd citrommal. A lazac és a spenót tökéletes páros, ahogy ebben francia sós pitében is.
Ünnepi lazac Wellington
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 120 gramm bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 100 gramm krémsajt (natúr)
- 25 gramm zsemlemorzsa
- 25 gramm parmezán
- 1 csomag leveles tészta
- 4 szelet lazacfilé (bőr nélkül)
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra. A tojást verjük fel, és tegyük félre.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a spenótot és a zúzott fokhagymát, borsozzuk, majd vegyük egész alacsonyra a hőmérsékletet, és kanalazzuk rá a krémsajtot. Amikor elolvadt, adjuk hozzá a parmezánt és a zsemlemorzsát. Keverjük jól össze, majd vegyük le a tűzről.
A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát görgessük ki, majd vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik részbe fektessünk bele egy szelet halat úgy, hogy maradjon egy centiméter hely a széleknél. A lazacszeleteket kenjük meg a spenótos krémmel. Egy evőkanál domború felével csináljuk, úgy nagyon szépen egyenletesen el tudjuk kenni. A tészta sarkait kenjük meg a felvert tojással, majd csomagoljuk be a halat úgy, hogy először a tészta hosszabb, majd a rövidebb oldalait simítjuk egymásra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, majd fektessük rá a batyukat úgy, hogy a hajtott felük legyen lefelé. Egy éles késsel ferdén vagdossuk be a tésztát, majd kenjük le tojással.
Süssük a lazacot 30 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images