Krémesre sült camembert leveles tésztába bújtatva – Wellington módra készül a sajt

wellington camembert cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Wellington módra nemcsak bélszínt, hanem camembert-t is lehet sütni, elképesztően finom lesz a tésztában szétolvadó sajt.

A Wellington bélszín kétségkívül az ételek királya, sokan még a nevét is félve ejtik ki. Na jó, ez egy kicsit túlzás, de ez a leveles tésztában sült, gombapéppel bevont, gyönyörű marhahús Wellington első hercegéről kapta a nevét. A monda szerint az angol hadvezér egy történelmi jelentőségű csata utáni ünnepi lakomán ette ezt a fogást. Bárhogy is történt, ez a fogás azóta is igazi ünnepi ételnek számít.

Kiemelten fontos az alapanyagok (főleg a hús) kiváló minősége. A másik bélszínből készült klasszikus a Stroganoff-bélszín, amely az orosz konyhaművészet remekműve. 

Ezt a sütőben sült camembert hívhatod akár a bélszín kistestvérének is, a leves tésztába egy egész camembert-t kell bebugyolálni, persze a sonkára (nagyon jó minőséget válassz, a fekete-erdeit például) és a gombapépre fektetve. Ha bizonytalan lennél, melyik sonkát válaszd, ennek a tesztnek az alapján könnyebb lesz a döntés. Előnye, hogy nagyon hamar megsül, ahogy szétvágod, az olvadt camembert elképesztően látványos és finom lesz.

Wellington camembert

wellington camembert recept

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 darab camembert sajt
  • 100 gramm feketeerdei-sonka
  • 250 gramm gomba (csiperke)
  • 1 darab leveles tészta
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint kakukkfű
  • kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

A gombát alaposan tisztítsuk meg, aprítógépben pépesítsük. Egy serpenyőt forrósítsunk fel a tűzhelyen, pirítsuk meg benne a gombát. Sózzuk, borsozzuk, morzsoljunk rá kakukkfüvet, majd kevergetve várjunk, amíg a leve el nem párolog. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  

A leveles tésztát vágjuk félbe, mindkét felét borítsuk be sonkaszeletekkel. Kenjük meg a gombakrémmel, majd a közepére tegyük rá a sajtot. Jól bugyoláljuk be a leveles tésztába. Kenjük meg felvert tojással. 

Tegyük sütőpapírral borított tepsire, süssük 15-20 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük