A legpuhább vajas-tejes sütemény - Bármivel gazdagítható az omlós tészta

vajassüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az amerikai klasszikust érdemes kipróbálni, olyan puha és légies, mint a leghabosabb piskóta.

A "hot milk cake" - tükörfordításban "forró tejes sütemény" - klasszikus amerikai desszert, amely könnyű, habos tésztáját a sok-sok tejnek és vajnak köszönheti. A titka csupán annyi, hogy a tejet és a vajat össze kell melegíteni egy lábasban, így adni a tészta többi hozzávalójához.

Mivel egy kis vanílián kívül nem kerül bele más, az amerikaiak rengeteg - 400 gramm - cukorral készítik. Én most csökkentettem a cukor mennyiségét, de akár felére is lehet venni, főleg, ha valamilyen édes gyümölccsel vagy csokival is gazdagítanád a tésztát. A kész desszertet is fel lehet turbózni, akár porcukorral, akár tejszínhabbal, de karamellszósz is kerülhet rá.

Vajas-tejes sütemény

vajassüti2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 4 darab tojás
  • 300 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 280 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 250 milliliter tej
  • 170 gramm vaj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tálban verjük habosra a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd a sóval és sütőporral kikevert lisztet is keverjük bele.

Egy kis lábasban melegítsük össze a tejet és a vajat, míg a vaj teljesen el nem olvad a folyadékban.

Öntsük a lisztes keverékhez, majd robotgéppel keverjük simára.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt 23x33 centiméteres tepsibe, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük