Ha habzó vajban sütjük a csirkemellet, ízes és szaftos lesz

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csirkemellet sokszor vádolják azzal, hogy nincs íze és száraz, hogy unalmas és jellegtelen. Pedig nem kellene annak lennie, vannak módszerek, amikkel csodákat lehet kihozni belőle.

Az egyik ilyen módszer a vajban sütés. Ám itt nem csupán annyiról van szó, hogy olaj helyett vajban sütjük ki a mellet a serpenyőben, ennél jóval többről. Elég gondos odafigyelés és gyors reakcióidő kell a módszer elsajátításához, de ha sikerül, a legszaftosabb, legfinomabb csirkemellel henceghetünk el a végén.

A módszer lényege a hőmérséklet gondos irányítása. A vaj, miután felolvadt, baromi könnyen meg tud égni, tehát az előpirítás után rögtön a legkisebb lángra kell átköltöztetni a serpenyőt, és kicsit várni, míg lehűl. A vaj jobb, ha hideg kockákban kerül a hús mellé, így lassabban fog megolvadni.

Nagyon résen kell lenni, és amint elkezd olvadni, azonnal őrületesen gyors mozdulatokkal kanalazgatni kell a lecsurgó vajjal a csirkemellet. Amikor pedig észrevesszük a jellegzetes, diós illatot, az azt jelenti, hogy a vaj megbarnult, ezért gyorsan le kell venni a lángról, különben pillanatokon belül megég. 

Az eljárás alapja ez, egy kiindulópont, ahonnan tovább lehet menni, ha nem elég a vaj amúgy kifejezetten szeretnivaló íze, ami átjárja a húst. A pirítási fázis után a csirke mellé dobhatunk a serpenyőbe valamilyen fűszert vagy aromatizáló alapanyagot, ami épp a kezünk ügyébe kerül: egy, a kés lapjával megtört fokhagyma gerezdet, rozmaringot, esetleg facsarhatunk rá a végén citromlevet.

Habzó vajban sült csirkemell

DSC 4420

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 200 gramm csirkemell
  • 2 evőkanál vaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Két körülbelül száz-száz grammos csirkemell szeletre lesz szükségünk egyszerre. A serpenyőt nagyon forróra felhevítjük, és mindkét oldalán megpirítjuk a hússzeleteket. A serpenyőt lehúzzuk a lángról, és két percig várunk, míg kissé lehűl. Rátesszük a legkisebb lángra, és mellé dobjuk a vajat, valamint a fűszert vagy fokhagymát, ha használunk ilyesmit. Amint a vaj elkezd olvadni, azonnal visszakanalazzuk a húsra. Folyamatosan kanalazzuk, míg át nem sült a hús, a vaj pedig meg nem barnult. Ha kész, lehúzzuk lángról, sózzuk, és pár percig pihentetjük, mielőtt felszeletelnénk illetve tálalnánk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon