Nagyon krémes vakondtúrás torta: a gyerekek kedvence jól mutat a húsvéti asztalon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A torta krémje bátran dúsítható gyümölcsökkel, kerülhet bele banán, de mirelit bogyós gyümölcs is.
A kakaós piskótával készült torta nagy kedvenc a gyerekek körében, ünnepnapokon is érdemes elkészíteni a kicsik örömére, de nem csak ők, a felnőttek is ugyanúgy fognak örülni a bőséges töltelékkel készült finomságnak.
A vakondtúrás torta kétféleképpen készülhet: a kihűlt piskótát félbe is lehet vágni, de az is jó megoldás, ha a közepét kiszeded és a helyére kanalazod a tölteléket. Utóbbi módszert alább írtuk le, de ha félbevágnád inkább, erre figyelj: fontos, hogy ugyanakkora átmérőjű tálat használj majd a torta összerakásához, mint amilyen méretű formában megsütötted az alapot. A két lapból az egyik lesz az alap, a másik morzsaként kerül a krémre. A tálat, amelyben összeállítod a tortát, béleld ki fóliával, kanalazd bele a krémet, majd zárd le piskótával és pihentesd a hűtőben 2 órát. Pihentetés után borítsd tányérra (a tészta legyen alul), a krémet pedig szórd meg a maradék tésztával.
Az alábbi recept kisebb tortaformához tartalmazza a mennyiségeket, ha nagyobbat készítenél, nyugodtan duplázd meg a hozzávalókat.
Vakondtúrás torta
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál sütőpor
Krém:
- 40 dekagramm túró vagy ricotta
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom (reszelt héja)
- 8 dekagramm cukor
- 2 deciliter habtejszín
- 2 evőkanál zselatinpor (áztatás és főzés nélkül készíthető)
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté.
A sárgáját a cukorral keverjük habosra.
A fehérjét verjük kemény habbá.
A lisztet a kakaóval és a sütőporral forgassuk egybe.
A tojássárgájába a kemény habbá vert fehérjét óvatosan forgassuk bele, majd a lisztes keveréket, végül pedig az olajat is keverjük bele. A masszát simítsuk tortaformába (15 cm), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 perce (tűpróbát alkalmazzunk).
Várjuk meg, míg kihűl a tészta, majd kanál segítségével belezzük ki úgy, hogy 2 centis peremet hagyjunk neki. (A kikapart tésztát tegyük félre, a krém tetejére lesz morzsolva.)
A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá a zselatinporral együtt.
A túrót vagy a ricottát a cukrokkal és a reszelt citrom héjával keverjük el, majd a habtejszínnel forgassuk egybe.
A krémet töltsük bele a kikapart piskótalapba.
A maradék tésztát morzsoljuk össze és szórjuk rá a krémre.
Fotó: Getty Images