Isteni nyári gyümölcsleves vaníliapudinggal: jól behűtve a legfinomabb

gyümileves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Attól függően, milyen gyümölcs terem a kertünkben vagy milyet kaptunk a piacon, lehet variálni az alapreceptet, mindenhogyan isteni lesz.

A gyümölcslevesben az a jó, hogy bármilyen szezonális finomságból készülhet - nyáron érdemes meggyel, cseresznyével, barackkal, akár málnával felturbózni, de mehet bele alma és körte is. Nálunk idén rengeteg cseresznye és málna termett, így ezekből került a legtöbb a levesbe, de a hozzávalókat nyugodtan lehet variálni. 

Nagymamám recepjéből sosem hiányozhat a fahéj és a szegfűszeg, hiába gondoljuk ezeket inkább téli fűszereknek, a finom gyümölcsleveshez mindenképpen szükség van rájuk. Mama vaníliás pudingporral sűríti a levest, ettől nem csak az állaga lesz jobb, de ízben is ad hozzá egy pluszt. 

Az, hogy a leveshez mennyi cukorra van szükség, sok mindentől függ: milyen gyümölcsök, milyen arányban kerültek bele, de természetesen az egyéni ízlés is meghatározza. Érdemes eleinte csak 5-6 evőkanál cukrot főzni bele, majd mikor a leves már kész, de még forró, utólag lehet édesíteni.

Gyümölcsleves

gyümileves2

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1250 gramm gyümölcs (cseresznye, málna, körte, barack)
  • 2 liter víz
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 8 darab szegfűszeg
  • 0.5 liter tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csipet
  • 1 darab citrom (kezeletlen)
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket készítsük elő: a cseresznyét magozzuk ki, a barackot és a körtét hámozzuk meg, vágjuk kockákra, a málnát mossuk meg, a citromot karikázzuk össze. Tegyük a gyümölcsöket egy lábasba, öntsük rájuk a vizet, tegyük bele a vízbe a fahéjrudat, a szegfűszeget, a cukrot, egy csipet sót. A fűszereket tehetjük fűszerlabdába is.

Közepes lángon kezdjük el melegíteni, mikor forr, vegyük lejjebb a lángot, kb. 15 percig főzzük, míg a gyümölcsök puhák nem lesznek. 

Közben a vaníliás pudingport keverjük ki egy kevés tejjel, majd öntsük a leveshez a többi tejjel együtt. Még pár percig főzzük, míg picit sűrűsödik, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. 

Amíg még forró, lehet utólag cukrozni, ha szükséges. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, jó hidegen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük