Vaníliás őszibarackdzsem: az édes fűszer hozza ki a gyümölcs aromáját
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Imádom, amikor beleharapok egy érett őszibarackba és a leve lecsurog a karomon. Régen mindig fürdőruhában ettem, hogy le ne csepegtessem a ruhámat.
Bár az őszibarack láttán nem az az első gondolatunk, hogy milyen finom lekvár készülhet belőle, mégis érdemes egy pár üveggel eltenni belőle. A polcon sorakozó sárgabaracklekvárok mellé tökéletesen elfér az őszi is, és az elkészítése is nagyon egyszerű.
Az ízét a vanília hozza ki, szuperül passzol hozzá. A lekvárt érdemes a hagyományos, fehér húsú, úgynevezett Mariska fajtából készíteni. Vásároljunk a puhább szemekből, de otthon igyekezzünk azonnal feldolgozni.
Lényeges, hogy meg kell pucolni
A barack másik sarkalatos pontja a szőre. A szabadságom alatt szembesültem azzal, hogy az egyik kolléganőmnek "szőrfóbiája" van, egészen pontosan a barackokon nem szereti a kis puha szőröket, így csak nektarint eszik. Szerencsére ebbe a dzsembe nem kerül a szőrből, mert a héjával együtt megszabadulunk tőle.
Vaníliás őszibarackdzsem
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 kilogramm őszibarack
- 400 gramm cukor (a barack feldolgozott súlyához viszonyítva)
- 2 darab vaníliarúd
- 2 darab citrom leve
Elkészítés:
A barackokat jól mossuk meg, tegyük őket forró vízbe, hogy könnyebben lejöjjön a héjuk. Magozzuk ki. Vágjuk őket kockákra, és locsoljuk meg a citrom levével.
A vaníliarúd magját kaparjuk ki, tegyük a gyümölcshöz. Az üres héjat egyben főzzük bele a dzsembe. Amikor készen van, ne felejtsük el kivenni.
A barackot keverjük össze a cukorral, tegyük egy lábasba, forraljuk fel, és addig főzzük, amíg puha nem lesz. Kicsit még hagyjuk a gázon. Ha nem szeretjük darabosan, akkor botmixerrel pürésítsük.
A dzsemet töltsük kifertőtlenített befőttesüvegekbe teljesen csurig. Fóliázzuk le, jól zárjuk le, és állítsuk a feje tetejére egy kicsit. Tegyük száraz dunsztba néhány napra.
Fotó: Getty Images