
Illatos, vaníliás pite a mama receptje alapján – A tésztája olyan puha, mintha felhőbe harapnánk

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, aranybarna morzsában sült skót tojás: egyszerű az elkészítése

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém
Kívül aranybarna, kicsit roppanós, belül viszont lágy és krémes rétegek keverednek, kicsit pudingszerű a pite textúrája.
Szeretem az egyszerű dolgokat, biztos a mamámtól örököltem, ő sem szerette túlcifrázni a recepteket. Mindig finomat akart az asztalra tenni, olyat, aminek mindenki örül, kedveskedni szeretett volna a főztjével, sütijeivel a szeretteinek.
Gyerekkoromban a péntek piros betűs ünnep volt a naptáramban, ez a nap a mamámé volt, suli után értem jött. Mindig készült valamivel, természetesen süti is volt a meglepetései között, mivel édesszájú voltam/vagyok.
A vaníliás pite, mint meglepetés
Gyerekként mindig vannak olyan időszakok, mikor ezt vagy azt nagyon szeretünk, vagy épp ki nem állhatunk. Szerelemlistámon éppen a vanília tombolt, amikor is az én csodálatos mamám vaníliás pitével várt engem. Első ránézésre nem volt benne semmi extra, de közelebbről szemlélve és így felnőtt fejjel azt kell, hogy mondjam, ez a legcsodálatosabb piterecept.
A tészta elkészítése gyerekjáték, a teteje szép aranybarnára sül, csak szeletelésnél látszik, hogy a belseje krémes, pudingszerű. A vaníliaízről a vaníliarúd gondoskodik, amit teljes egészében felhasználunk.
Vaníliás pite

Hozzávalók 6 személyre
- 120 gramm liszt
- 5 deciliter tej
- 1 darab vaníliarúd
- 125 gramm vaj
- 4 darab tojás
- 150 gramm porcukor
- 1 teáskanál víz
Elkészítés:
A tejet lábasba öntjük, a vaníliarudat félbevágjuk, a magját a tejbe kaparjuk, majd a rudat is beletesszük és forrásig melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A tojások sárgáját a porcukorral habosra, fehéredésig keverjük, az olvasztott vajat (kihűlt) fokozatosan hozzáadagoljuk a teáskanálnyi vízzel együtt, majd a lisztet is hozzáadjuk, végül a tejet is belekeverjük.
Miután mindent szépen egybekevertünk, a tojáshabot fokozatosan a tejes, lisztes keverékhez dolgozzuk, majd kivajazott formába öntjük (kisebb méretű tepsi), légkeveréses sütőben, 160 fokon 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük, de tűpróbával is ellenőrizhetjük a tésztát.
Tálalásnál porcukor, tejszínhab kerül rá, de magában is kínálhatjuk a süteményt.
Fotó: Getty Images