Vaníliasodós szőlőkosárka ráérős nyári-őszi délutánokra
Tudsz vaníliasodót készíteni?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyümölcsös kosárka igazi hétvégi süti, ráérős, pepecselős, kinti nagy meleget túlélős. Még akkor is, ha egyébként egy kicsit sütni is kell hozzá.
Az alap, vagyis a kosárka egyszerű linzertésztából készül, amit pillanatok alatt összegyúrhatunk. Bele egy finom, vaníliás tejsodó kerül. Jól jegyezzétek meg egyébként ezt a két receptet, mert mind a kettő fontos konyhai alap, ami millióféleképpen variálható.
Ilyenkor természetesen idénygyümölccsel kombináljuk, de valójában ez a süti teljesen független az évszakoktól. Ha télen jut eszedbe gyümölcsös kosárkát sütni, akkor a tetejére kerülhet kivi, narancs vagy almaszeletek, tavasszal eperrel is isteni - szóval használd nyugodtan azt a gyümölcsöt, ami van otthon.
Ahány gyümölcs, annyiféle variáció
A legjobb persze az benne, hogy ha kisültek a kosárkák, még mindig eldöntheted utólag is, hogy milyen gyümölccsel díszíted. Ha többféle is van otthon, akkor alkotás kezdődik: akár kombinálod a gyümölcsöket egy sütin belül, akár nem, a végeredmény tutira finom lesz.
Tejsodós szőlőkosárka
Hozzávalók 12 adaghoz
- 20 dekagramm A tésztához liszt
- 6 dekagramm cukor
- 12 dekagramm hideg vaj
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 7 deciliter A sodóhoz tej
- 7 darab tojássárgája
- 10 dekagramm cukor
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 0.5 kilogramm A díszítéshez gyümölcs
Elkészítés:
A tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni.
Elkészítjük a tejsodót. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A tejet meglangyosítjuk, és lassan elegyítjük a tojásos keverékkel, és a vaníliakivonattal. Csőrös kiöntőbe töltjük.
Felmelegítjük a sütőt 190 fokra.
A tésztát kinyújtjuk, és akkora korongokat szaggatunk belőle, amivel néhány centis peremmel ki tudjuk bélelni a felfújtformáinkat. Ha nincsenek felfújtformáink, nem kell megijedni, muffinforma is alkalmas a feladatra, sőt, szükség esetén még cappuccinos csészében is simán el lehet készíteni a kosárkákat.
A tésztakosárkákba beleadagoljuk a tejsodót, de nem töltjük őket teljesen tele. Betoljuk a sütőbe, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszilárdult a krém.
A kész sütiket kihűtjük, és hidegen díszítjük a gyümölcsökkel.
Fotó: Shutterstock