
Mamaféle ellenállhatatlan túrós pite: jó sok töltelékkel készül
A régimódi túrós pitéből érdemes dupla adaggal sütni, mert annyira finom, hogy eteti magát, és csak hűlt helye marad majd.
Talán nincs is olyan, aki ne szeretné a pitéket. Legyen akár sós vagy édes, általában az elkészítésük sem kíván nagy tudományt. Ezúttal egy olyan egyszerű variációt készítünk el, amelyben a citromos töltelék hozzávalóit turmixgépben dolgozzuk össze.
A töltelékbe tojás, vaj nádcukor, citrom és vanília is kerül, amit végül egy klasszikus, vajas pitetésztaalapra öntünk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Készítsük el a pitetésztát az itt olvasható recept alapján.
Lisztezett felületen nyújtsuk egy kb. 25 cm-es szabályos körré, majd simítsuk a piteformába. Az aljára és az oldalára is kerüljön, hogy legyen a pitének egy pereme, a lelógó részeket vágjuk le.
Az alját szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 8 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.
Amíg hűl, készítsük el a tölteléket.
Az egész citromot vágjuk fel negyedekre, a magokat vegyük ki belőle.
Tegyük bele a turmixgépbe (aprítót is használhatunk), majd adjunk hozzá minden más hozzávalót. Turmixoljuk az egészet simára, ez kb. 1-2 perc.
Ezután öntsük rá a citromos keveréket az elősütött tésztára, és süssük kb. 35-40 percig, vagy amíg a közepe megszilárdul.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten kihűljön, majd tegyük be a hűtőbe néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára is.
Tálalásnál díszíthetjük ízlés szerint tejszínhabbal, vagy akár magában is kínálhatjuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu