Isteni vega hamburgerpogácsa - Olyan finom, hogy nem hiányzik belőle a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kisfiam hamburgerrajongó, egyik nap boldogan osztotta meg velem a csodareceptjét.
A hagyományos, vagyis húspogácsás hamburger nagyon népszerű a családban, a gyerekek szeretnek vele pepecselni, majd utána ízlésük szerint összerakni. Egyik nap megkérdeztem, hogy mi lenne, ha húsmentesen készítenénk el.
A gyerekek miatt fontosnak tartottam, hogy olyan zöldséget válasszunk, amelynek magas a fehérjetartalma, a bab tökéletesen megfelelt erre a célra. A sárgarépa szintén szuper vitaminforrás, és még egy kis színt is visz az ételbe. Hamburgerzsemlében, akár csak salátával vagy egyéb körettel is jó kis fogás.
Vega répa- és babburger
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 60 gramm panko morzsa vagy zsemlemorzsa
- 1 darab hagyma
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 1.5 teáskanál só
- 2 szál sárgarépa
- 1.5 evőkanál almaecet
- 2 doboz fehérbabkonzerv
- 1 darab tojás
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Forrósítsunk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Szórjuk bele a panko morzsát, kis lángon pirítsuk aranybarnára. Tegyük át egy tálba, majd a serpenyőt tegyük vissza a tűzhelyre.
A répákat reszeljük le.
Tegyünk 2 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát. Addig pirítsuk, amíg aranybarna nem lesz. Keverjük hozzá a paradicsompürét, sózzuk, tegyük rá a répát, pároljuk, amíg kicsit meg nem puhul. Öntsük rá az ecetet, majd hagyjuk, hogy elpárologjon.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a megpirított zsemlemorzsát. Keverjük hozzá a fehérbabot. Érdemes fakanállal dolgozni és keverés közben kicsit pürésíteni a babot, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a tojást. Formázzunk belőle 6 pogácsát, lapítsuk le őket, mintha burgerpogácsákat készítenénk.
Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat, melegítsük fel, és süssük meg a pogácsák mindkét oldalát ízlés szerint világosabb vagy sötétebb barnára.
Fotó: Getty Images