
Selymes besamelszósz tejtermék nélkül – Vaj nélkül is krémes lesz a vegán mártás

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
A lasagne vagy a rakottas kötelező kelléke a besamel, ez a mártás teszi igazán krémessé a fogásokat.
Rakottas, csőben sült, lasagne, mac and cheese, de akár egy sima tésztaszósz is krémesebb lesz a besamelmártástól. A besamel egy úgynevezett alapmártás, mindössze 3 hozzávaló, tej, liszt és vaj alkotja. Látszólag egyszerű az elkészítése, de olyanokon, mint a tej hőmérséklete vagy a hozzávalók aránya, is el tud bukni. Ebben a cikkben leírtuk, hogyan készül a tökéletes mártás, érdemes követni az útmutatást.
Ha húsmentes, esetleg vegán fogást készítesz, például ezt a zöldséges lasagnét, amelyhez besamelre is szükség van, felmerül a kérdés, hogyan helyettesítsd. Szerencsére létezik vegán verzió: a vajat leválthatod olívaolajra, a tejet pedig növényi italra, mandulára, zabra vagy rizsre. Egy kevés szerencsendió is sokat fog dobni az ízén.
Vegán besamelmártás

Hozzávalók 4 adaghoz
- 600 milliliter növényi ital
- 60 gramm liszt
- 60 milliliter extraszűz olívaolaj
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 0.5 kávéskanál só
Elkészítés:
Öntsük az olívaolajat egy lábasba. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
Egy másik lábasban melegítsük fel a növényi italt.
Tegyük fel melegedni a lisztes-olajos keveréket, és addig keverjük, amíg össze nem áll egy masszává. Óvatosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a felmelegített növényi italt. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik. A végén ízlés szerint sózzuk és adjunk hozzá szerecsendiót.
Fotó: Getty Images