A legfinomabb olasz tiramisu receptje: babapiskóta és édes likőr az alapja
A fantasztikusan krémes tiramisu a világ egyik leghíresebb olasz desszertje, ami bármilyen alkalomra kiváló, és villámgyorsan összeállítható.
Szerintem nincsen olyan édességrajongó és kávéimádó, aki ne szeretné a tiramisut. Az olaszok büszkesége hagyományosan nagy adag tojás felhasználásával készül, így jön létre a légies és selymes mascarponés krém. Nekem is hatalmas kedvencem, bár amióta nem eszem állati eredetű élelmiszereket, nincsen könnyű dolgom: több változatot kipróbáltam már, de azok sajnos meg sem közelítették az eredeti recept szerint készülőt. Egész addig, amíg el nem készítettem ezt a mostanit! Az első falatnál el sem hittem, hogy ez ennyire finom tud lenni.
A tojás lágyságát kevés habtejszín pótolja, a kellemes sárga árnyalatról pedig egy csipet kurkuma gondoskodik. A mascarpone helyett növényi alternatívát használtam, amely állagában megegyezik a tejtermékkel, a hagyományos babapiskótát pedig vegán változatra cseréltem. Az így létrejött desszert pedig mennyien krémes és habos, intenzíven kávés, emellett pedig tej-, tojás- és laktózmentes, így vegán étrendbe is beilleszthető.
Természetesen, ha nincsen problémád a tejtermékekkel, akkor a növényi változat helyett bátran használj tejből készült mascarponét. Ha pedig a felnőttek mellett a gyerekeknek is kedveznél a mennyei desszerttel, akkor a klasszikus kávét cseréld koffeinmentesre.
A megadott mennyiségek egy kb. 27x20 cm-es tepsihez vagy jénaihoz elegendők.
Először főzzük le a kávét, öntsük egy nagyobb tálba, és tegyük félre, hogy teljesen kihűljön.
Adjuk a cukrot, a vaníliakivonatot, a kurkumát és a sót a növényi mascarponéhoz, és egy kézi mixer segítségével alaposan habosítsuk fel. (Nem gond, ha a folyamat során a krém felhígul, a hűtőben meg fog dermedni.)
A növényi habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a mascarponekrémhez, vigyázva, hogy ne törjük össze.
Kevés krémmel kenjük ki a tepsink alját, majd jöhet az összerakás: adjuk a kihűlt kávéhoz a rumot, majd mártogassuk bele a babapiskóta felét, és fektessük a tepsibe. Ha bizonytalanok vagyunk az áztatás idejében, akkor egyszerűen sorakoztassuk a száraz babapiskótákat egymás mellé, és egy kanállal locsoljuk rájuk a kávé felét. Ezzel a módszerrel az is garantált, hogy a babapiskóták nem áznak el túlzottan és törnek össze rétegezés közben.
Kenjük a krém felét a lerakott, kávés babapiskótára, majd ismételjük meg a folyamatot. A záró krémréteget szórjuk meg a kakaóporral, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára. A legjobban azonban akkor érnek össze az ízek, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu