![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Napsütést hoz a szürke télbe ez a vibráló vérnarancsos pite
![vérnarancs pite](https://kep.index.hu/1/0/3109/31091/310910/31091057_2387341_cbc12b131bb36eaac92de9854be91b19_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy jó pitével mindig örömet tudunk szerezni, pláne akkor, ha nem megszokott, különleges töltelékkel készítjük.
A narancs a téli szürkeség és a hideg szuper ellenszere, a színe és a vitamintartalma is elűzi a rosszkedvet és a betegségeket. Sokat szoktam venni belőle, legtöbbször dzsúsz formájában születik újjá.
Nem mindenhol, de szerencsére egyre több helyen kapható vérnarancs, gyönyörű piros színe van, és ami még jobb, sokkal édesebb, mint a hagyományos. Nemcsak kifacsarva, hanem piros zöldségekkel, például céklával párosítva salátákban is isteni. Most egy pite készült belőle, ami nem csak a szemet, de az ízlelőbimbókat is gyönyörködteti.
Vérnarancsos pite
![vérnarancs pite recept](https://kep.index.hu/1/0/3109/31091/310910/31091089_a0dd9808cd8d3ebd1fbfd9f991e266eb_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 300 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 50 gramm porcukor
- 1 evőkanál víz (hideg)
- 150 gramm vaj
- 1 csipet só
- 200 gramm cukor
- 3 darab vérnarancs
- 2 darab tojás
- 6 darab tojássárgája
- 200 gramm vaj
Tető
- 3 darab vérnarancs
- 1 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
Gyúrjuk meg a pitetésztát. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a sóval, majd morzsoljuk hozzá a hideg vajat. Figyeljünk, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, mert akkor szétesik a tészta. Közben keverjük hozzá a porcukrot, a tojást és a hideg vizet, gyorsan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle cipót, és pihentessük hűtőben legalább fél órát.
Közben készítsük el a krémet. A cukrot, a narancsok kifacsart levét és rostját, az egész tojásokat és a sárgákat jól keverjük össze egy tálban. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a vajat, és az egész masszát vízgőz felett lassan forraljuk fel, amíg a szósz besűrűsödik.
Vegyük ki a pitetésztát a hűtőből, hagyjuk állni 10 percet, majd vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Tegyük bele egy piteformába, villával kicsit szurkáljuk meg, majd süssük meg 20-25 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a krémet, majd hagyjuk kihűlni. A maradék narancsot hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, tegyük a pite tetejére, ha szeretnénk, szórjuk meg nádcukorral és karamellizáljuk rá pár perc alatt. Önmagában is finom, de egy kis tejszínhabbal kínálva még izgalmasabb íze lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!