Napsütést hoz a szürke télbe ez a vibráló vérnarancsos pite

vérnarancs pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy jó pitével mindig örömet tudunk szerezni, pláne akkor, ha nem megszokott, különleges töltelékkel készítjük.

A narancs a téli szürkeség és a hideg szuper ellenszere, a színe és a vitamintartalma is elűzi a rosszkedvet és a betegségeket. Sokat szoktam venni belőle, legtöbbször dzsúsz formájában születik újjá.

Nem mindenhol, de szerencsére egyre több helyen kapható vérnarancs, gyönyörű piros színe van, és ami még jobb, sokkal édesebb, mint a hagyományos. Nemcsak kifacsarva, hanem piros zöldségekkel, például céklával párosítva salátákban is isteni. Most egy pite készült belőle, ami nem csak a szemet, de az ízlelőbimbókat is gyönyörködteti. 

Vérnarancsos pite

vérnarancs pite recept

Hozzávalók 8 adaghoz

Tészta

  • 300 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 50 gramm porcukor
  • 1 evőkanál víz (hideg)
  • 150 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 200 gramm cukor
  • 3 darab vérnarancs
  • 2 darab tojás
  • 6 darab tojássárgája
  • 200 gramm vaj

Tető

  • 3 darab vérnarancs
  • 1 evőkanál nádcukor
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrjuk meg a pitetésztát. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a sóval, majd morzsoljuk hozzá a hideg vajat. Figyeljünk, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, mert akkor szétesik a tészta. Közben keverjük hozzá a porcukrot, a tojást és a hideg vizet, gyorsan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle cipót, és pihentessük hűtőben legalább fél órát. 

Közben készítsük el a krémet. A cukrot, a narancsok kifacsart levét és rostját, az egész tojásokat és a sárgákat jól keverjük össze egy tálban. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a vajat, és az egész masszát vízgőz felett lassan forraljuk fel, amíg a szósz besűrűsödik. 

Vegyük ki a pitetésztát a hűtőből, hagyjuk állni 10 percet, majd vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Tegyük bele egy piteformába, villával kicsit szurkáljuk meg, majd süssük meg 20-25 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a krémet, majd hagyjuk kihűlni. A maradék narancsot hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, tegyük a pite tetejére, ha szeretnénk, szórjuk meg nádcukorral és karamellizáljuk rá pár perc alatt. Önmagában is finom, de egy kis tejszínhabbal kínálva még izgalmasabb íze lesz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük