![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Tonhalmártás borítja az olaszok egyik kedvenc előételét – Könnyű, mégis laktató fogás
![vitello](https://kep.index.hu/1/0/4036/40367/403671/40367195_3080519_73d1557c1cadc4770b731bed58d097a4_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper](https://kep.index.hu/1/0/6013/60130/601302/60130273_4447079_d9d2df26fc261198ed10bbae888db68c_wm.jpg)
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
![Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom](https://kep.index.hu/1/0/6009/60093/600932/60093227_4444369_c0e647112c06a61fa2aef8c588831274_wm.jpg)
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
![Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601168/60116897_4446117_dceedb45782e126995242ebe60a4d117_wm.jpg)
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
![Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka](https://kep.index.hu/1/0/5952/59525/595251/59525115_4401357_236362bc2a087959e73040a31ae9ca0f_wm.jpg)
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
![6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára](https://kep.index.hu/1/0/6013/60134/601346/60134651_4447401_eeaf3cd02056d923e768d2e1f7b7a6e3_wm.jpg)
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
A vitello tonnato egy olyan észak-olaszországi előétel, amelyet a húsok és a halak kedvelői is szívesen fogyasztanak, tekintve, hogy mindkettő fő alkotóeleme, és a kettő fúziója adja a különleges ízét.
A vitello tonnato, azaz a tonhalas borjú egy jellegzetes észak-olaszországi, piemonti előétel, amelyhez főtt borjúhúst vágnak fel vékony szeletekre, majd tonhalszósszal borítják be. Az étel az egész világon ismert, de a piemonti a leghíresebb. Az első írásos receptekből az derült ki, hogy a vitello tonnatónak semmi köze nem volt a tonhalhoz, hanem a név a hús marinálására utalt, ami a francia tanné szóból eredt.
Az étel készítési módja is folyamatosan változott, de igazán akkor lett ismert, amikor a mártáshoz a tonhalat tojássárgájával és olívaolajjal keverték ki. Ezt az ételt nyáron az olaszok főételként is fogyasztják, de a hideg napokon is tökéletes, csak akkor készíts mellé valamilyen köretet is.
Ha csak a tonhal ízére vágysz, akkor készíts belőle tésztafeltétet, a spenóttal tökéletes párost alkot. Készíthetsz belőle lepényt is, ebbe a tonhalas-zöldfűszeresbe még liszt sem kell.
Vitello tonnato
![Vitello tonnato recept](https://kep.index.hu/1/0/3042/30423/304231/30423189_09af344f95ec07a36801b101d8bd44c8_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Borjú:
- 50 dekagramm borjúszűz vagy -comb
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyemgyökér
- 2 szál angol zeller
- 3 deciliter száraz fehérbor
- annyi víz, hogy a húst ellepje
- 4 evőkanál só
- 10 darab szemes bors
Tonhalkrém:
- 150 gramm olajos tonhalkonzerv
- 2 darab főtt tojás
- 12 darab kapribogyó
- 5 darab szardella
- 1 deciliter étolaj
- 0.5 darab citrom leve
- 1 deciliter borjúfőzőlé
Elkészítés:
Először készítsük el a főtt borjút: tegyük egy lábasba a húst, öntsük fel a fehérborral, dobáljuk mellé a megpucolt, nagy darabokra vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Alacsony lángon főzzük 2 órán keresztül, majd vegyük ki a főzőléből és hagyjuk kihűlni.
A tonhalkrémhez dobjuk aprítógépbe az olajos tonhalkonzervet a saját olajával együtt, a két, darabokra vágott főtt tojást, kapribogyót, szardellát, a friss citromlé felét és egy kevés étolajat.
Az egészet turmixoljuk le, és mikor már szép homogén állaga van, adjunk hozzá egy kevés főzőlevet és két-három részletben még étolajat, hogy egy jó sűrű, krémes, majonézállagú krémet kapjunk.
Végül a maradék citromlével és esetleg sóval ízesítsük.
Tálalásig tegyük a hűtőbe.
Tálaláskor a hideg borjúhúst olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak ügyességünk engedi, és egy nagy tálon egymást negyedrészben fedve szépen terítsük szét.
A húsra pakoljuk a hideg tonhalas krémet, és kapribogyóval (esetleg kaprigyümölccsel) meghintve, pirítóssal kínáljuk.
Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images